Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Çin'de özel sektör imalat verisinin beklenenden iyi çıkması ve Avrupa'dan ek teşvik geleceği beklentileriyle Türk Lirası'nın da aralarında bulunduğu gelişen ülke kurları değerlenirken hisse senetleri ise 2 haftanın en düşük seviyesinden yükseldi.

Türk Lirası gelişen ülke paraları arasında en fazla değer kazanan para birimi oldu. Macar forinti Societe Generale'in bölgedeki varlıkların parasal genişlemeden yarar sağlayacağını belirtmesiyle euro karşısında değer kazandı. Brezilya reali üçüncü günde de değer kaybetti.

Societe Generale'in müşterilerine yazdığı bir notta, gelecek yıl petrol fiyatlarının varil başına 60 dolara çıkabileceğini ve bu durumun ruble cinsi varlıkları destekleyeceğini açıklamasıyla Rusya Devlet tahvilleri ralli yaptı. Kurum ayrıca Doğu Avrupa'nın 'favori bölgeleri' olduğunu ve genişleyici para politikasının tüm varlık sınıflarını olumlu etkileyeceğini kaydetti.

ABD Merkez Bankası faiz artışına yaklaşırken ve Avrupa Merkez Bankası ek teşvik konusunu değerlendirirken Çin'de bugün açıklanan veriler imalat dışı PMI'ın iyileştiğini, imalat sanayi PMI'ın ise Kasım ayında gerilediğini gösterdi.

Londra'daki Societe Generale'de gelişen ülke stratejisti olan Bernd Berg Çin verilerinin gelişen ülkelere yönelik risk algısını tetiklediğini ancak verilerin beklendiği kadar kötü olmadığını belirtti.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi Londra saatiyle 1:20'de %1.2 yükselerek 824.20 puan oldu. Çin'in para politikasını gevşeteceğine dair spekülasyonla Şangay Bileşik Endeksi yükseldi.

Gelişen ülke kurları ve Borsaları son 7 ayın 6'sında düştü. Düşüşte Çin'deki yavaşlama ve Fed'den faiz beklentileri etkili oldu. Gelişen ülke hisse senedi piyasaları bu yıl %14 değer kaybetti.

Borsa İstanbul saat 15:30 itibariyle %1.55'lik yükselişle 76.397 puandan işlem görürken Dolar/TL %0.8 ile ikinci günde de değer kaybetti. Rusya borsası yükselirken para birimi ruble ve tahvil faizleri düştü.