Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

Almanya'da işsizlik oranı beklenmedik şekilde rekor düşük seviyeye geriledi. Güçlü iç talep Avrupa'nın en güçlü ekonomisine olan güveni destekliyor.

Kasım'da işsizlik oranı yüzde 6.3'e gerileyerek, Almanya'nın birleşmesinden bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Bir önceki ay işsizlik oranı yüzde 6.4 seviyesindeydi. Mevsimlik etkilerden arındırılmış verilere göre işsiz sayısı 13,000 kişi azalarak 2.77 milyona geriledi. Bloomberg'ün derlediği ankette ekonomistler işsiz sayısının 5,000 azalmasını ancak işsizlik oranının değişmemesini bekliyordu.

Bundesbank, ülkenin ekonomik eğilimini “hala güçlü” olarak niteledi. Yavaşlayan küresel büyümenin ihracatçıları sarsmasına rağmen güçlü emek piyasası iç talebi destekliyor. Perşembe günü, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB), yeni bir ek teşvik paketi açıklamasıyla Euro Bölgesi'nde iyileşmenin hızlanması bekleniyor.

Frankfurt'ta UniCredit SpA ekonomisti Andreas Rees “Almanya'da işgücü piyasasının görünümü güçlü kalmaya devam ediyor. Ekonomi güçlü ve yeni iş yaratmaya devam ediyor. Önümüzdeki dönemde işsizlik oranında bir düşüş göremesek de, iş bulma rakamları artacaktır.”

İşsiz sayısı Almanya'nın batısında 6,000, doğudaysa 8,000 azaldı.

Almanya'da 3. çeyrekte ekonomik büyümeye özel ve resmi tüketim harcamaları öncelik etmişti. Almanya'da 3. çeyrekte kamu harcamaları yüzde 1.3 artarken, bu, 2009'dan bu yana en yüksek rakam oldu.

Almanya'da devlet harcamalarındaki artış kısmen bu yıl ülkeye giriş yapan 1.5 milyon yeni mültecinin etkisi olabilir. Münih merkezli Ifo Enstitüsü'nün düzenlediği ankete göre Almanya'da şirketler, özellikle servis sektörü, işe alımları hızlandıracak.