Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Başbakanı  Medvedev, Türk ürünlerine yaptırım kararını onayladı.

Sebze, meyve,beyaz et, tuz alımları 1 Ocak'tan itibaren durdurulacak. 1 Ocak'tan itibaren vize serbestisi askıya alınacak, Charter uçuşlar durdurulacak.

Rusya Başbakanı Medvedev, Türkiye’ye yaptırım talimatını imzaladı.

Reuters’ın RIA haber ajansına dayandırdığı bilgiye göre, Rus hükümeti 1 Ocak 2016'dan itibaren ithalatı yasaklanan Türk ziraat ürünlerinin listesini onayladı. 

Yılın ilk 11 ayında Rusya Türkiye’den 704.6 milyon dolarlık meyve-sebze ithal etti. Yasaklı ürünler listesi meyve, sebze ve tavuk ürünlerini kapsıyor.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye’ye yönelik tedbir paketi kararnamesini geçtiğimiz günlerde imzalamıştı. Uygulanacak 6 maddelik tedbir paketine “Rusya milli güvenliğini ve vatandaşlarını koruma altına alma ve Türkiye’ye yönelik belirli ekonomik yaptırımların uygulanması” adı verilmişti.

Kararın, 28 Kasım’da yürürlüğe girdiği ve yeni bir emre kadar yürürlükte kalacağı belirtilmişti.

İŞTE O TEDBİR MADDELERİ

1) Merkezi Türkiye'de bulunan ve hukuken buraya bağlı olan firma ve kuruluşların Rusya’da güvenliği ilgilendiren alanlarda faaliyet yürütmesi yasaklanıyor.

2) 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Türk vatandaşlarının, Rusya’da işe alınmasına yasak getiriliyor. Bu arada 31 Aralık 2015 tarihine kadar işveren ile imzalanmış sözleşmesi bulunan Türk işçiler çalışmaya devam edebilecek.

3) Türkiye’de üretilmiş belirli ürünlere Rusya’ya giriş yasağı getiriliyor. Yasağa dahil olacak ürünlerin Rusya hükümeti tarafından daha sonra belirlenecek listede duyurulması öngörülüyor.

4) Rusya’ya taşımacılık yapan araçlar, sıkı kontrol ve denetim altına alınacak. Ayrıca Rusya tur operatörlerinden Türkiye’ye tur satmaktan kaçınmaları isteniyor.

5) İki ülke arasında charter seferlerinin tamamı askıya alınıyor.

6) Rusya ile Türkiye arasında 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren vizesiz seyahat uygulaması askıya alınıyor. Rusya’nın milli güvenliğinin koruma altına alınması için Karadeniz ve Azak denizindeki tüm limanlarda güvenliğin arttırılmasını emrediyor.