Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) tercih ettiği belirtilen ölçüt olan Euro Bölgesi TÜFE görünümü, imalat sektöründe ve işgücü piyasasında görülen iyileşmeyle birlikte Temmuz'dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

2020'den başlayan beş yıllık süreçteki enflasyon görünümünü ölçen beş yıl sonrasının beş yıllık başabaş oranı Salı günü yüzde 1.83'e yükselmesine rağmen geçen on yılın yüzde 2.26'lık ortalamasının hala altında seyrediyor. AMB yetkililerinin kilit göstergeler arasında olduğunu işaret ettiği başabaş oranı, Ocak'ta yüzde 1.48 seviyesine kadar düşmüştü.

Milan'da Aletti Gestielle SGR SpA baş yatırım yetkilisi Fabrizio Fiorini, “Özel ve kamu borcunun yüksek olduğu Avrupa için, enflasyon beklentilerinde yükseliş olumlu bir işaret. Zayıf euro biraz daha destek ekleyebilir. Eğer bu durum sürdürülebilirse, AMB tahminlerinde ilk yukarı yönlü revizyonu muhtelen 2016'da görülebilir” dedi.

Avrupa Birliği'nin Salı günkü istatistiklerine göre Euro Bölgesi'nde işsizlik Kasım ayında, Ocak 2012'den bu yana en düşük seviye olan yüzde 10.7'ye düşmüştü. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini değişmeyerek 10.8 düzeyinde gerçekleşti.