Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(00:35'te güncellendi)

ABD hisse senetleri, ham petrol fiyatlarının varil başına 40 doların altına inmesinin enerji hisselerinde satışı tetiklemesi ile birlikte değer kaybetti. ABD Hazine tahvilleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın, para politikasının görüşüleceği Fed toplantısından iki hafta önce yaptığı konuşmada ABD ekonomisine ilişkin artan güveninden bahsetmesi ile birlikte değer kaybetti.

Standard & Poor's 500 (S&P500) Endeksi, Cuma günkü OPEC toplantısı öncesi petrol piyasasındaki satışların hızlanması ile birlikte, öğleden sonraki işlemlerde kayıplarını genişletti. ABD'nin 10 yıl vadeli tahvillerinin faizi, Yellen'ın açıklamalarının 2006'dan bu yana ilk faiz artırımı için zemini hazırlaması ile birlikte, yaklaşık bir ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirirken, dolar yaklaşık 10 yılın en yüksek seviyesi yakınında dalgalandı.

Üç günlük süre boyunca gerçekleşecek ekonomik olayların ve açıklanacak verilerin 2016 yılına girerken piyasaların yönünü belirleyecek olması ile birlikte, OPEC üyelerinin Cuma günkü toplantı yaklaşırken üretimi düşürme kararı alma yönünde fazla bir işaret vermemesi sonucu ham petrol fiyatlarındaki düşüşlerin yeniden başlaması sonrası, traderlar dikkatlerini küresel parapolitiksındaki farklılaşmadan uzaklaştırdı. Yellen'ın ABD ekonomisine ilişkin artan güvenini yansıtması, Fed'in Aralık ayındaki toplantısında faiz artırımına gideceği beklentilerini güçlendirirken, Avrupa Merkez Bankası (AMB) Perşembe günkü toplantısında teşviği artırmaya hazırlanıyor. Yatırımcılar ABD'de Cuma günü açıklanacak olan istihdam verilerini bekliyor. Bu, 15-16 Aralık'taki kritik Fed toplantısı öncesi son önemli ekonomik veri olacak.

Atlanta merkezli Ridgeworth Investments'ın kıdemli stratejisti Alan Gayle, "Yellen'ın açıklamaları faiz artırımı konusunda piyasa beklentilerini güçlendiriyor görünüyor," dedi ve "Fed'in, AMB ile birlikte adımları zaten doları yükseltmiş durumda ve dolar bugün daha da yükseldi. Bu büyük sermayelişirketler üzerinde baskı oluşturacak" şeklinde görüş bildirdi.

S&P 500 Endeksi yüzde 1.1 düşüşle 2,079.51 puandan kapandı. Bu 13 Kasım'dan bu yana en sert düşüşü işaret ediyor. 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi dört baz puan ya da 0.04 yüzde puanı yükselerek yüzde 2.18'e çıktı ve 20 Kasım'dan bu yana ilk kez yukarı yönde hareket etti. Euro, Euro Bölgesi enflasyonunun beklenenden daha düşük çıkmasının AMB'nin teşviği artıracağı beklentisini güçlendirmesinin ardından yüzde 0.2 zayıfladı. Batı Teksas petrolü (WTI) yüzde 4.5düşerek varil başına 39.94 dolardan kapandı.

(00:35'te güncellendi)