Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(16:55'te güncellendi)

Petrol, karar hakkında bilgiye sahip bir delegeye göre, Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretim tavanını günlük 31.5 milyon varil olrak belirlemesinin ardından değer kaybetti.

Vadeli petrol kontratları, erken saatlerdeki yüzde 2.2'ye kadar çıkan kazançlarını geri verdi ve yüzde 3.6 kadar düşerek varil başına 40 doların altına indi. Yeni tavan, önceki günlük 30 milyon varilin üzerinde ve OPEC delegesinin bildirdiği üzere, yaklaşık yedi yıl sonra topluluğa dönen Endonezya2nın üretimini içermiyor.

OPEC bir yıl önce, aşırı arz durumundaki piyasaya petrol akışını sürdürerek, yüksek maliyetli kaya petrolü üreticilerini piyasa dışına çıkarma ve böylelikle pazar payını koruma kararı almasının ardından değer kaybetti. OPEC'in en büyük üyesi ve mevcut politikanın mimarı Suudi Arabistan, OPEC dışı ülkeler indirime gitmezse üretimin azaltılmasına karşı olmaya devam etti. Grup, Bloomberg'in derlediği verilere göre, 18 aydır günlük 30 milyon varil olan kotasının üzerinde üretim yapıyor.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında 1.31 dolar düşerek, Londra saati ile 14:10'da varil başına 39.77 dolara geriledi. Kontrat Perşembe günü yüzde 2.9 yükseldi ve ondan önceki gün ise yüzde 4.6 düştü. Tüm vadelilerde işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 57 üzerindeydi.

Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 1.05 dolar düşerek varil başına 42.79 dolara geriledi. Fiyatşar bu hafta yüzde 4.1 düştü.

(16:55'te güncellendi)