Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus uçağının Türk jetleri tarafından düşürülmesine ilişkin “Rusya ile şu anda uçağın düşürülmesinden sonra her fırsatı değerlendirmek istiyor Rusya. Spesifik bir sorun var ve biz bunu her platformlarda Rusya'nın aleyhine kullanmaya çalışmıyoruz. Biz olgun çağdaş bir devlet gibi davranıyoruz. Ama bizim de sabrımız sınırsız değildir. Bugüne kadar yaptıklarınıza karşılık vermiyorsak korkumuzdan ya da suçluluk psikolojisinden değil. İstemediğimiz bir olay oldu. Rusya haksız hava sahamızı ihlal etti. Ama ilişkilerimizi eski günlere döndürmek için sabırlı davranıyoruz. Ama bu süreçte Rusya Türkiye aleyhine her türlü şeyi değerlendirmek istiyor. Rusya'nın burada hiçbir ilgisi yok. Neticede bu süreçte diyalogumuz devem ediyor” dedi.

'MALİKİ OLAYI KIŞKIRTIYOR'

Çavuoğlu, Irak Başika Kampı'ndaki Türk askerleriyle ilgili “Mart 2015'ten bu yana askerlerimiz orada. Son gönderdiğimiz grup bunların güvenliğini sağlamaya yönelik” ifadesini kullandı. Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Nuri el-Maliki'ye  tepki gösteren Çavuşoğlu, “Olayı kışkırtmaya başladı” ifadesini kullandı.

'ASKERLERİMİZİN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK GÖREVİMİZ'

Çavuşoğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Bağdat ziyaretine ilişkin şunları söyledi:

“Mart 2015 tarihinden bu yana bizim askerlerimiz orada Musul Ulusal Muhafızlarını eğitmek için var. Yeni Irak hükümeti göreve başladıktan sonra hem Mili Savunma Bakanlığı hem de İçişleri Bakanlığı Türkiye'yi davet etti askerlerini ve polislerini eğitmek için. Elbette askerleri eğitmek için önce Irak'ta bir yapılandırma gerçekleşmesi gerekiyor. Bu halen gerçekleşmedi maalesef. Bugün Irak'taki güçlere bakında çoğunluğu gönüllüler ve Şii milisler ve İran'ın desteklediği gruplar. Musul valisi bu kanundan sonra ulusal muhafız oluşturmaya başladı. Bizde oraya gidip bunların eğitimini vermeye başladık. Bağdat yönetiminden bu kampa ziyaretlerde gerçekleştirildi. Aynı şekilde Kuzey Irak bölgesel yönetiminden de burayı ziyaret ettiler. Son gelişmelerden sonra buradaki güçlerimize yönelik tehdit arttı. DAEŞ'e çok yakın bir konumda. Elbette bu askerlerimizin güvenliğini sağlamak bizimde görevimiz. Son gönderdiğimiz grup bunların güvenliğini sağlamaya yönelik.”