Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hedge fonları, Fed'in büyük ihtimalle faiz artırımlarına başlayacağı gelecek haftaki toplantısı için nihai geri sayımın başlamasına karşın, dolarda daha az yükseliş beklentisine sahip.

Emtia Vadeli İşlemler Komisyonu verilerine göre, büyük spekülatörlerin sekiz önemli para biriminden oluşan sepet karşısında doların değerinin artacağı beklentisi ile açtığı pozisyon sayısı, 8 Aralık haftası, önceki haftanın seviyesi olan 417,129 kontrattan 379,040 kontrata geriledi. ABD par birimine ilişkin iyimserlik, böylece, iki hafta üst üste gerilemiş oldu.

Petrol fiyatlarındaki güçlü düşüş enflasyon beklentilerini bastırıyor ve Fed yetkililerinin, ilk faiz artırımının ardından gelecek diğer artırımlarının hızının kademeli olacağına ilişkin söylemlerini devam ettireceği yolundaki görüşü güçlendiriyor. Bu da dolara yönelik desteğin azalmasına neden oluyor.

New York'ta Mizuho Bank Ltd. Döviz stratejisti Sireen Harajli, "Dolardaki kazançlar, Fed'in faiz artırımı hızının çok yavaş ve kademeli olacağı dikkate alındığında sınırlı olacak" dedi.

ABD dolarının 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, önceki hafta yüzde 1.1 düştükten sonra geçen hafta yaklaşık yüzde 0.2 yükseldi.

Euro karşısında dolar, geçen hafta yüzde 1 civarında değer kaybederek 1.0986 seviyesine geldi, ancak Fed'in faiz artırımına hazırlanması ile birlikte, ABD ve Euro Bölgesi para politikaları arasındaki ayrışmanın daha da belirgin hale gelmesinin etkisi ile bu yıl halen yüzde 10 yukarıda. Ancak bu ayrışmaya dayalı işlemlere olan güven, Avrupa Merkez Bankası'nın (AMB) açıkladığı teşvik tedbirlerinin bazı yatırımcıların beklentilerinin altında kalmasının ardından zayıfladı.

Son Etap

Stratejistler dolardaki rallinin son etabında olduğu tahmininde bulunuyor. Bloomberg'in anketine katılan uzmanların tahminlerinin medyanına göre, dolar euro karşısında, 2016 ılının kalan kısmında yatay seyretmeden önce, Mart ayının sonuna kadr 1.05 seviyesine güçlenmesini bekliyor.

Traderlar, Bloomberg'in derlediği vadeli işlemler verilerine göre, Fed'in 15-16 Aralık'taki toplantısında sıfır seviyesi yakınındaki gösterge faizi yükseltme olasılığını yüzde 72 olarak görüyor. Bu hesaplama, ilk faiz artırımının ardından efektif fed fonları faizinin (Fed'in gösterge faizi) ortalama yüzde 0.375 seviyesinde kalacağı varsayımına dayanıyor. Gösterge faiz yüzde 0 ile yüzde 0.25 arasında.

Petrol geçen hafta, OPEC'in resmi üretim kotasını kaldırmasının ardından arz fazlasının süreceği endişeleri ile 2008'den bu yana en düşük seviyesine indi.

Harajli, "Petroldeki düşüş açık birşekilde enflasyn görünümü üzerinde tkili olacak. Fed'in enflasyon hedefine ulaşması daha uzun bir zaman alacak" şeklinde görüş bildirdi.