Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

ABD hazine tahvilleri düşerken, Fed'in bu hafta on yıla yakın süreden bu yana ilk kez ABD borçlanma maliyetlerini artıracağına ilişkin spekülasyon ile 10 yıllık tahvil faizlerini yaklaşık altı haftanın düşük seviyesinden yukarı taşıdı.

Sözkonusu hareket, geçtiğimiz hafta petrol, hisse senetleri ve yüksek faizli tahvillerde görülen satış dalgasının yatırımcıları ABD borç senetlerine yönelterek 10 yıllık hazine tahvil faizlerinin aşağı gelmesinin ardından tepki olarak geldi.

Pazartesi günü petrol yaklaşık yedi yılın düşüğüne inerken, küresel sabit getirili varlıklar düştü. Bloomberg tarafından derlenen vadeli kontrat verilerine göre traderlar Fed'in bu hafta bir olası bir faiz artırımına gitme ihtimalini yüzde 76 olarak değerlendiriyor. Hesaplama, yüzde 0 ile 0.25 seviyeleri arasındaki efektif federal fonlama oranının Fed faiz artırımının ardından yüzde 0.375 düzeyine çıkacağı varsayımına dayalı.

Londra'da Bank of Montreal'dan Craig Collins, “Kahvenizi içip dinlenmek yapacağınız ilk iş olmalı çünkü bu hafta hareketli olacak. Yılın bu zamanı, likit olmayan bir piyasa var. Piyasa faiz artışı için kesinlikle hazır ve pozisyon almış durumda” dedi.