Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yellen ve Fed'in odaklandığı kavramın adı nötr veya doğal faiz oranı. Enflasyona göre düzeltilen borçlanma maliyeti bu seviyedeyken ekonomi üzerinde ne daraltıcı ne de genişlemeci bir etkisi oluyor. Yetkililer bu oranın şimdilerde ABD ekonomisinde sıfıra yakın olduğunu hesaplıyor ve zaman içerisinde kademeli olarak artacağını düşünüyor.

Eğer durum buysa, Fed politikası oldukça genişlemeci ve Fed 16 Aralık'ta beklendiği gibi federal fon oranını 25 baz puan artırarak yüzde 0.5'e çekse bile Fed'in politikası genişlemeci kalmaya devam edecek. Yellen'in yüzde 1.5-1.75 arası olduğunu tahmin ettiği enflasyonu da hesaba katarsak, gösterge borçlanma maliyeti reel anlamda hala sıfırın oldukça altında kalmaya devam edecektir. Bu durumda gösterge faiz doğal faiz oranının altında olacaktır.

Ancak, mesele şu ki bu konuda kesin olarak emin olmak mümkün değil. Yellen kendisi 2 Aralık'taki konuşmasında belirttiği gibi doğal faiz oranı "doğrudan ölçülebilir" değil dolayısıyla bu oranın ne noktada olduğu ya da nereye yöneldiği konusunda "kayda değer bir belirsizlik" var.

Öyle ki, Yellen'in Washington konuşmasının dipnotlarında belirtildiği üzere, Fed'in doğal faiz oranını hesaplamak için kullandığı modellerden birinin hata payı yüzde 2.