Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Trafigura Pte'nin yıllık raporuna göre düşük performans ve yatırımcıların paralarını geri çekmelerine bağlı olarak en büyük 10 emtia hedge fonunun varlıkları 10 milyar doların altına düştü. Bu şirketlerin 2008'deki varlıkları 50 milyar doların üzerindeydi. Emtia hakkındaki yatırım yapılabilir bir varlık görüşü yerini genel bir "riskten kaçınma" anlayışına bıraktı.

Trafigura CFO'su Christophe Salmon "Emtia varlık sınıfı olarak eskisi kadar çekici değil ve bu durumun sonuçlarını varlık yönetim birimimizde görüyoruz. Emtia fiyatlarında yükselişin son bulmasının sonuçlarından bir tanesi de muhtemelen bu" dedi.

Trafigura geçtiğimiz ay amiral gemisi Galena Metal Fonunu kapatarak diğer traderların arasına katıldı. Hammadde fiyatları 2008'den bu yana en kötü yılını yaşıyor.

Trafigura açıklamasında "Yatırımcıların davranışlarında ani ve köklü bir değişim gördük. Sektörün yatırımcılar tarafından görünümünün negatife dönmesi de bu şekilde oldu. Bir grup yatırımcımız hesaplarını kapatarak emtia kısmından tamamen çıktılar. Sonuç olarak yönettiğimiz fonların miktarı yıllık bazda düştü" yazdı.

22 doğal kaynağın getirisini ölçen Bloomberg emtia endeksi en yüksek seviyesine göre 3'te 2 düşerek 1999'daki en düşük seviyesine geriledi.