Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Societe Generale Gelişen Ülkeler stratejisti Bernd Berg Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirmede kurda kısa vadede 3.15'in görülebileceğini kaydetti.

Berg Fed'in faiz artırım beklentisinin Türk Lirası, Güney Afrika randı, Brezilya reali gibi gelişen para birimlerinde baskı yarattığını, faiz artışının gelişen ülkelerden sermaye çıkışlarına neden olacağını kaydetti. Berg, "Fed faizleri artırırsa yatırımcılar gelişen ülke varlıklarından çıkmak isteyebilir, sermaye çıkışları tersine dönebilir. Bu da türbülans yaratır" diye konuştu.

"Fed'den en çok Türkiye, G. Afrika etkilenir"

Fed'in olası faiz artışından en çok hangi ülkeler etkilenebilir sorusuna Berg "Cari açığı olan ülkelerden bahsetmek gerekiyor, bunlar Türkiye, Güney Afrika ve Brezilya. Tüm bu ülkeler büyük cari açığa sahip" yanıtını verdi.

Dolar/TL 'nin kısa vadede beklentilerine ilişkin ise "Dolar/TL tüm zamanların en yüksek seviyesini görebilir, kısa vadede 3.15'lere kadar yükseliş olabilir. Fed'den geleek faiz artırımı Türk varlık fiyatlarında daha fazla türbülans yaratabilir" değerlendirmesini yaptı.

Berg önümüzdeki dönemde yatırımcıların ne yapması gerektiği sorusunu ise "Yıl sonuna kadar türbülansın sürmesini bekliyorum, yatırımcıların gelecek yıl ocak ayında durumu tekrar değerlendirmelerini, uzun vadeli pozisyonlara bakmalarını öneriyorum." diye yanıtladı.