Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's Fed'in bu haftaki toplantısında olası bir faiz artışının ABD ekonomisinin yolunda gittiğini göstereceğini belirtti. Kuruluş, "Ancak faiz artışı bazı gelişen ülkeler üzerinde risk teşkil edebilir" ifadesini kullandı. Moody's'in risk vurgusu yaptığı ülkeler arasında Türkiye de var.

Moody's yayımladığı raporunda faiz artışının ABD ekonomisi üzerindeki direk etkisinin 'minimum' düzeyde olacağını, faiz artışının ufak miktarlarda ve kademeli olarak gerçekleşeceğini öngördü.

Moody's'in Kıdemli Başkan Yardımcısı Steven Hess, "Çarşamba günü ABD Merkez Bankası'nın kısa vadeli faizlerde bir artış yapması olası görünüyor. Bu tür bir hamle, ABD ekonomisinin trendin üzerinde büyümesini sürdürdüğü görüşümüzü destekleyebilir" ifadelerini kullandı.

Açıklamada "Faiz artışı gelişen ülkeler için bir belirsizliği ortadan kaldıracak olsa da sermaye kaçışları ve yatırımcı algısının tersine dönmesiyle bazı ülkeler risk altında kalacak" yorumuna yer verildi.

Moody's'e göre Fed kararından en çok ülkelerin başında Brezilya, Rusya, Türkiye ve Güney Afrika olacak. Kuruluşa göre bu ülkelerin büyümeyi sürdürmek ve dış şoklar karşısında korunmak açısından dar bir politika alanları bulunuyor.