Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol, ABD Kongresi'nin 40 yıl sonra petrol ihraç yasağını kaldırma konusunda anlaşmaya yaklaşması ile birlikte, Şubat 2009'dan bu yana gördüğü en düşük seviyesinden yaptığı sıçramanın ardından kazançlarını korudu.

Petrol vadeli kontratları New York'ta, Pazartesi günü yüzde 1.9 yükseldikten ve son yedi günde ilk yükselişini gerçekleştirdikten sonra fazla değişmedi. Senato liderleri, petrol ticaret yasağının kaldırılması karşılığı bazı ödünler isteyen bazı Cumhuriyetçi ve Demokrat üyelerden gelen direnç ile karşı karşıya kaldı. OPEC Başkanı Emmanuel Ibe Kachikwu, fiyatların Şubat ayına kadar toparlanamaması durumunda, grubn "çok acil toplantıya" ihtiyaç duyabileceğini kaydetti.

Petrol, piyasa payını korumak için Petrol İhraç Eden Ülkeler Toplulu'nun (OPEC) üretim kotası uygulamasından vazgeçmesinin ardından finasal kriz döneminden bu yana en düşük seviyeleri yakınında işlem görüyor. Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörler, ABD petrolünün düşeceği beklentisi ile açtıkları pozisyonların (kısa pozisyon) sayısını rekor seviyeye yükseltirken, Uluslararası Enerji Ajansı piyasanın en azından 2016 yılının sonuna kadar fazlada kalacağı tahmininde bulundu.

Seul'de NH Investment & Securities Co. emtia analisti Kang Yoo Yin, "Eğer ABD Asya'ya petrol ihracına başlarsa, bu durum OPEC üreticileri ile rekabeti kızıştıracak," dedi ve "Petrol varil başına 30 dolar civarına inerse, OPEC, iç uyumsuzluk ve kendi aralarındaki çekşmelerin sürmesi ile birlikte, fiyatları koruma ihtiyacı duyacak" şeklinde görüş bildirdi.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 3 sent yükselerek, Seul saati ile 12:07'de varil başına 36.34 dolara geldi. Kontrat Pazartesi günü, 34.53 dolar ile gün içinde Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördükten sonra, 69 sent yukarıda kapadı. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günün ortalamasınn yüzde 24 altındaydı.

Vadesi Çarşamba günü dolacak Ocak vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında 6 sent gerileyerek varil başına 37.86 dolara indi. Avrupa göstergesi Brent ile ABD göstergesi WTI arasındaki fiyat farkı 1.53 dolar ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine indi. Daha aktif işlem gören Şubat vadeli Nrent kontratı ise 3 sent düşüşle 38.13 dolara geriledi.