Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sadece sekiz ayda, ABD yüksek getirili tahvil piyasasında 183 milyar dolar buhar oldu. İlk aşamada, yatırımcıların kayıpları yavaştı. Ancak, sonra düşüşler hızlandı. Sadece üçüncü çeyrekte kayıplar yüzde 5'i buldu. Yatırımcılar 2008'den bu yana yıllık bazda ilk kez kaybetmiş olacak.

Neden böyle bir durum ortaya çıktı? İlk başta satışlar, gaz, demir-çelik ve kömür fiyatlarında düşüş nedeniyle zorlanan emtia şirketlerinin borçlanmalarına odaklanmıştı. Ancak zaman ilerledikçe, diğer sektörler de bocalamaya başladı. 30 milyar dolara yakın borcu olan Sprint şirketinin kredi notu düşürüldü. Claire's Stores ve Bed Bath & Beyond gibi perakende şirketlerinin tahvilleri de sıkıntıya girdi. Yatırımcılar, yatırım yapılabilir seviyenin altındaki şirketlerin borçlanma araçlarına para yatırmayı kesti. Bunun sonucunda da tahvillerin ortalama fiyatları 2009'dan bu yana en düşük seviyeye ulaştı.

Bazı fonlar bu karmaşayı diğerlerinden daha iyi yönetti. En kötü performans gösteren fonlar, düşük kredi notlu tahvil pozisyonu daha yüksek olan fonlardı. Third Avenue Focused Credit fonunun varlıklarının yüzde 82'si CCC veya daha düşük bir nota sahip veya hiç bir nota sahip olmayan borçlanma araçlarındaydı. Third Avenue, bu fonunu likide etmek zorunda kalırken varlıklarını zararına satmaktan kaçınmak amacıyla kalan yatırımcılarına nakit dağıtımını ertelediğini kaydetti. Franklin High Income fonunun varlıklarının yüzde 45'inin kredi notu B yani en düşük kredi notu grubunun sadece bir not üstünde bulunuyordu. 2 milyar dolar fona sahip Avenue Credit Strategies ise bu yıl benzer fonların yüzde 98'inden daha kötü performans gösterdi.

Kredi döngüsünün yön değiştirdiği kesin. Artık soru bu değişimin ne kadar sancılı olacağı.