Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Sanayi metalleri, Çin'de yavaşlayan talebin emtiadaki kayıpları genişletme riskine ilişkin endişelerle alüminyum, kurşun ve çinko öncülüğünde düştü.

Londra'da çinko, Şanghay saatiyle 12:06'da yaklaşık yüzde 0.9 değer kaybederek tonu 1,541 dolardan işlem gördü. Tüm adi metaller gibi kalay da düştü. Bu hafta, Çin'in yavaşlayan büyümesinin talebe yansımasıyla, ham madde fiyatları 1999 yılından bu yana en düşük seviyeye geldi. Çin'de metal şirketleri, fiyatlardaki çöküşü engellemek için arz kesintisine ya da kapasite artışını dizginleme yoluna gidileceğini açıkladı.

Yale Üniversitesi'nden Stephen Roach, Salı günü Hong Kong'da Bloomberg'e yaptığı açıklamada, “Çin'e ilişkin devam eden endişeler, Fed faiz artırımına bağlı olarak dolardaki artışın da etkisiyle, emtia fiyatlarının sıçramasını zorlaştırıyor” dedi.

Şanghay'da BOC International Futures Co. metal analisti Hu Ziqi, “Herşey taleple ilgili. Talep iyileşmeden fiyatlar yukarı hareket etmeyecek. Son veriler Çin'de tüketimin hala zayıf olduğunu gösteriyor ve ufukta toparlanma işareti görünmüyor. Yatırımcılar, üreticilerin üretimde kesintiye gideceği konusunda kuşkulular” dedi.