Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Akfen Holding'in yenilenebilir enerji şirketlerine 2015 yılının en büyük sermaye yatırımını yaptı.

Akfen Holding tarafından yapılan açıklamaya göre, şirketin bağlı ortaklıkları Akfenhes Yatırımları ve Enerji Üretim AŞ, Akfenres Rüzgar Enerjisi Yatırımları AŞ ile birlikte güneş enerjisi alanında faaliyet gösteren ve Akfen Holding'e devri için hisse satış sözleşmesi imzalanan Karine Enerji Üretim Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi'ne (Karine GES) yatırım yapması için EBRD ile yapılan görüşmeler sonuçlandı.

Akfen Holding, yapılan görüşmeler neticesinde yenilenebilir enerji alanında faaliyet gösteren bağlı ortaklıkları Akfenhes, Akfenres, Akfen Toptan ve Holding'e devrinin ardından Karine GES'in bir çatı altında toplanarak yapılandırılacak olan yenilenebilir enerji şirketinin toplam yüzde 20 oranındaki hisseleri için EBRD ile 100 milyon dolar karşılığında ortaklık sözleşmesi imzaladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Akfen Holding Üst Yöneticisi (CEO) Süha Güçsav, enerji sektöründeki yatırımların şirketin büyüme hedefleri kapsamında önemli bir yer tuttuğunu belirterek, "Yapılandırılacak yenilenebilir enerji şirketine EBRD tarafından aktarılacak tutarlar halen devam eden yatırımlar ve bundan sonra karar verilecek yeni yatırımların gerçekleştirilmesinde kullanılacak" dedi.

Güçsav, orta ve uzun vadede enerji sektörünün her alanında var olacak ve düzenli enerji üretecek dengeli bir portföy oluşturmak üzere gerekli çalışmaları yaptıklarını vurgulayarak, "Organik ve inorganik yapılar ile Hidroelektrik Santrali (HES), Rüzgar Enerji Santrali (RES) ve Güneş Enerji Santrali (GES) projelerimizi çeşitlendirmeye devam etmeyi planlıyoruz. Bundan böyle Akfen yenilebilir enerji alanında yapacağı yatırımlar ile bu alanda en önemli oyunculardan bir tanesi olmayı planlamaktadır. EBRD ile yaptığımız ortaklık sözleşmesini bunun önemli bir adımı olarak konumlandırabiliriz" ifadelerini kullandı.

Verilen bilgiye göre, Akfen Holding ve EBRD arasında imzalanan ortaklık sözleşmesinin, Akfen Enerji Grubu'nun uzun vadeli değer oluşturma stratejisine ciddi katkı sağlaması amaçlanıyor. Buna göre şirketin kurumsal yönetim, şeffaflık ve hesap verebilirliğin güçlenmesi ile birlikte sermaye yapısının optimizasyonu ve EBRD'nin çok uluslu kimliği ve yerel varlığının da etkisi ile piyasa düzenleyicileri, karar vericiler ve tüm diğer paydaşlar ile daha verimli çalışabilmek konularında Akfen Enerji Grubu'na önemli katkılar sağlaması bekleniyor.