Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

İngiltere'de enflasyon Kasım ayında dört aydan bu yana ilk defa sıfırın üzerine çıktı. Buna rağmenenflasyon, İngiltere Merkez Bankası'nın (BOE) hedeflediği orandan uzakta.

Ulusal İstatistik Bürosu'nun verilerine göre fiyatlar, Ekim ayındaki yüzde 0.1 düşüşünün ardından Kasım ayında yüzde 0.1 yükseldi. Volatilitesi yüksek gıda ve enerji fiyatlarını hesaba dahil etmeyen çekirdek enflasyon yüzde 1.1'den yüzde 1.2 düzeyine yükseldi.

Rakamlar, bu ay BOE yetkililerinin zayıf enflasyonun ücret artışlarını etkilediği konusundaki uyarılarının ardından geldi. Merkez bankası, fiyatlardaki artışın gelecek yılın ikinci yarısına kadar yüzde 1'in altında kalacağı ve yüzde 2'lik enflasyon hedefine 2017 sonuna doğru ulaşılabileceği yönündeki beklentilerini açıklamıştı. Ekonomistler, BOE'nin faizleri en azından 2016'nın ikinci yarısına kadar yüzde 0.5 düzeyinde tutacağını öngörüyorlar.

BOE Başkan Yardımcısı Minouche Shafik Pazartesi günü, faiz artırımı lehine oy kullanmadan önce ücret artışlarının hedefe yaklaşan enflasyonla uyumlu bir seviyeye gelmesini beklediğini açıklamıştı.