Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings raporunda, Türkiye'nin gelişmekte olan Avrupa ülkeleri arasında en kırılgan ülke olduğu ancak zorlu dış finansman ortamını yönetebileceği ifade edildi.

Fitch'in resmi internet sitesinde yer alan raporda, gelişmekte olan Avrupa ülkelerinin 2016'da Rusya ekonomisinin istikrar kazanmasından ve Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin güçlü büyüme görünümlerinden faydalanacakları bildirildi.

Türkiye'nin gelişmekte olan Avrupa ülkeleri arasında en kırılgan ülke olduğu ancak zorlu dış finansman ortamının yönetebileceği aktarılan raporda, yerel seçimlerle ilgili gerilimlerin geride kalmasına karşın ülkede jeopolitik gerginliklerin arttığı kaydedildi.

Raporda, 2015 yılında yüzde 4 daralan Rus ekonomisinin 2016'da yüzde 0,5 büyüyeceği öngörülerek, Rus ekonomisinin 2016'da istikrar kazanmasının beklendiği vurgulandı.

Rus ekonomisinin 2016'da istikrar kazanmasının Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinin kredi notları üzerindeki baskıyı da hafifleteceği kaydedilen raporda, bununla birlikte zayıf ekonomik aktivitenin sıkı politika ve genel olarak zayıflayan bankacılık sektörüyle bir araya gelmesinin ekonomik performansı sınırlayacağı aktarıldı.

Raporda, Orta ve Doğu Avrupa'da 2016 yılında ekonomik büyümenin güçlü olmaya devam edeceğinin tahmin edildiği belirtilerek, dış faktörlerin genel olarak destekleyici olacağı da öngörüldü.

Gelişmekte olan Avrupa'nın genel olarak ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz artırımının global sermaye akışlarında yaratacağı kaymalara karşı iyi konumlandığı ifade edilen raporda, birçok Orta Avrupa ülkesinin cari işlemler dengelerini iyileştirdiği ve global finansal oynaklığa karşı kırılganlıklarını azalttıkları bildirildi.