Advertisement
EKONOMİK VERİLER VE GÜNDEM ABONE OL

ABD'de tüketici fiyat endeksi benzin ve gıda fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle Kasım'da değişim kaydetmedi. 

ABD Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı veriye göre TÜFE Kasım'da aylık bazda değişim göstermedi, beklenti %0'dı. TÜFE yıllık bazda %0.5 ile beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşti. Beklenti %0.4 artıştı.

Gıda ve enerji fiyatlarının yansıtılmadığı çekirdek tüketici fiyat endeksi de %0.2 ile 3. ayda da yükseldi. Çekirdek enflasyon yıllık bazda da % 2 artarak Mayıs 2014'ten beri en büyük artışı kaydetti.

Enflasyon Kasım 2014'ten Kasım 2015'e kadarki dönemde %0.5 yükseliş kaydederken enerji maliyetleri Kasım'da önceki aya göre %1.3 düştü.

Petrol fiyatlarının 2009'daki finansal krizden beri en düşük seviyelere inmesi ABD'lilerin alım gücünü artırsa da enflasyonun Fed'in hedefi olan %2'nin altında kalmasında etkili olabilir.

Yarın neredeyse 10 yıl sonra ilk kez faiz artırmaya hazırlanan Fed politika yapıcıları düşük enerji maliyetleri ve güçlenen doların enflasyon üzerinde etkilerinin geçici olduğunu bildirmişti.

Ameriprise Financial'da üst düzey ekonomist olan Russell Price veri öncesinde enflasyonun Fed'in hedefine ulaşmasının zorlu olacağını, enerji fiyatlarındaki son düşüşün da bu senaryoyu uzattığını bildirdi ve "Doların da ek aşağı yönlü baskı yapma riski bulunuyor" ifadesini kullandı.