Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed'in yarınki kritik faiz kararı öncesinde ABD Borsaları petroldeki artışın da etkisiyle ikinci günde de yükselişte.

Standard & Poor’s 500 Endeksi New York'ta 09:32'de %1.1 yükselerek 2,043.53 puan oldu. Endeks dün %0.5 artış kaydetmişti. Batı Teksas tipi ham petrol vadeli kontratları da bugün %2 yükseldi.

Almanya'daki Deutsche Postbank'ta stratejist olan Heinz-Gerd Sonnenschein, dün hisse senetlerinin kapanış sonrası işlemlerde yükseldiğini, bugün de bu yükselişin devam ettiğini belirtti. Stratejist "Faiz artışı Fed'in ABD ekonomisine ve küresel ekonominin iyi durumda olduğuna inandığını gösteren pozitif bir sinyal olur" yorumunu yaptı.

2006'dan beri ilk faiz artışı beklentisi ve düşen petrol fiyatları Aralık ayında riskli varlıklarda satışı tetikledi. S&P 500 Endeksi 13 yuldaki en kötü Aralık ayı performansını kaydederken 2008'den beri en büyük yıllık düşüşe hazırlandı.

Fed yetkiklilerinin yarın Washington'da TSİ 21:00'de faiz kararını açıklaması bekleniyor. Trader'lar faiz artış ihtimalini %78 olarak fiyatlıyor.

Bugün açıklanan Kasım ayı enflasyon verisi kademeli faiz artış beklentisini güçlendirdi. Tüketici fiyatları söz konusu ayda değişmezken gıda ve enerji fiyatlarının yanıtılmadığı çekirdek enflasyon yıllık bazda % 2 artarak Mayıs 2014'ten beri en büyük yükselişi kaydetti.