Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, asgari ücrette öngörülen artışı değerlendirdi.

Bir basın mensubunun, "Asgari ücretle ilgili hükümetin işverene 300 lira gibi bir desteği söz konusu bununla ilgili bir şeyler söyleyecek misiniz?" sorusu üzerine Olpak, "Takdir edilir ki yüzde 10'lar civarında bir zam beklentisi varken bir anda yüzde 30'luk zam beklentisi özellikle küçük ve orta işletmelerimizi büyük sıkıntıya sokacak. Bize bu anlamda elimizdeki yükü kamunun belirli bir kısmını karşılamasını arzu ediyoruz" yanıtını verdi.

Asgari ücret konusunda makul bir çözüm bulunacağının altını çizen Olpak, hiçbir şekilde işverenin üzerindeki yükün azaltılması söz konusu olmazsa özellikle en büyük zararı küçük işletmeler ve orta işletmelerin göreceğini belirtti.

"Rusya krizinin çok uzatılmadan çözülebileceği kanaatindeyim"

Rusya kriziyle ilgili değerlendirme yapan Olpak, ticaret açısından değerlendirildiğinde Rusya'ya toplam ihracatın 3 milyar dolarlar seviyesinde olduğunu belirterek, "Az demek istemiyorum ama Rusya'nın bize ihracatı bunun 3 katından fazla bizim oradan ithalatımız. Bunu iki taraflı değerlendirmemiz lazım. Bu krizin bize yansımasını orta vadede çok uzatılmadan çözülebileceği kanaatindeyim" diye konuştu.

Rusya'nın uyguladığı konulardan özellikle domates gibi belirli noktalarda Türkiye'yi tedirgin edeceğini savunan Olpak, şu ifadeleri kullandı:

"Belki bir miktar çiftçiyle muhatabı artırmaya yönelik şeyler seçiyor ama uzun vadede kendisinin de bize yaptığı ihracat kaybından dolayı onların da etkileneceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla biz Rus pazarını tamamen kaybedip ondan sonra başka pazar arama şeklini birinci öncelik olarak görmüyoruz. İkinci olarak bakıldığında Türkiye 150 milyar dolar müracaat gerçekleştiriyorsa 3 milyar dolar bunun içerisinde elbette önemlidir. Bu da yüzde ikiye gelir ve bunu bir şekilde telafi edebiliriz."

AA