Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Standard & Poor's 500 (S&P 500) Endeksi, petrol fiyatlarındaki yükselişin etkisi ile enerji sektörüne gelen alımların öncülüğünde, bir ayı aşkın süredir ilk kez iki gün art arda yükselirken, Fed yetkilileri, 2006'dan bu yana ilk faiz artırımı kararı almaları beklenen iki gün sürecek toplantıya başladı.

Chevron Corp. ve Exxon Mobil Corp. yüzde 3.8'in üzerinde yükseldi ve iki günlük kazançlarını en az yüzde 6.8'e çıkarttı. Finans sektörü hisseleri, yüksek faizli tahvillere ilişkin endişelerin azalması ve banka hisselerinin faiz artırımı beklenen Fed toplantısı öncesi son yedi haftanın en hızlı yükselişini gerçekleştirmesi ile birlikte yukarı yönde hareket etti. 3M Co., kar tahminini düşürmesinin ardından yüzde 6 değer kaybetti ve sanayi sektörü hisseleri üzerinde baskı yarattı.

S&P500 Endeksi Salı günü yüzde 1.1 yükselerek günü 2,043.41 puandan kapattı ve 3 Kasım'dan bu yana ilk kez iki gün üst üste yükseldi. Dow Jones Endeksi, 3M'deki düşüşün 63 puana mal olmasına karşın, 156.41 puan ya da yüzde 0.9 yükselerek günü 17,524.91 puandan tamamladı. Nasdaq Bileşik Endeksi yüzde 0.9 tırmandı. New York Borsası'nda yaklaşık 8.1 milyar hisse senedi el değiştirdi ve bu üç ayın ortalamasının yüzde 12 üzerindeydi.

Principal Global Investors'ın baş küresel ekonomisti Bob Baur, "Bugün (dün) olan, dünkü (önceki gün) petrol rallisinin fakına varışmasıydı," dedi ve "Sanırım belki de piyasa, son günlerdeki kaygıyı bir kenara bırakabilmek için petrol ve ham madde fiyatlarında istikrar arıyor" şeklinde görüş bildirdi.