Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:30'da güncellendi)

Şu ana dek herşey çok iyi. Fed Başkanı Janet Yellen, piyasaların Fed'in yaklaşık 10 yıl sonraki ilk faiz artırımına verdiği tepkiyi gördükten sonra aklından geçen cümle bu olmalı.

Yatırımcılar için piyasadaki hava bir dönüm noktasından ziyade göreceli olarak sakinlikti. Hisse senetleri, seansın başındaki kazançlarını genişletirken, dolar önemli para birimlerinin yarısı karşısında değer kazandı ve yatırım yapılabilir nota sahip olmayan (çöp) tahviller ile gelişen piyasa varlıkları bile değer kazandı. ABD tahvilleri değer kaybederken, gösterge 10 yıl vadeli tahvillerin faizi bu ayın başında gördüğü seviyelerin üzerine çıktı. Bu durum borçlanma maliyetlerinin kontrol altında olacağını işaret ediyor. Gelecekteki faiz artışlarının kademeli olacağına ilişkin işaretler, hisse senedi volatilitesine ilişkin beklentilerin azalması ile birlikte, altın fiyatlarına destek sağladı.

2008 resesyonunun öncesinden bu yana gerçekletirilen ilk faiz artırımına tepki veren finans piyasaları, yatırımcıların ABD ekonomisinin, enflasyon tehditleri artsa bile yüksek borçlanma maliyetlerine karşı dayanıklılığına güvendiklerini gösterdi. Amerikan hisse senetleri, son bir ayın en güçlü üç günlük yükselişini gerçekleştirdi ve bunun sonucu S&P 500 Endeksi geçen haftaki kaybını geri aldı. Hisse senetlerindeki kazançlar, Yellen'ın Fed'in kademeli faiz artırımı yaklaşımına vurgu yapması, gelişen piyasalardaki büyümenin güçlenmekte olduğu yolundaki işaretlerden bahsetmesi ve ücretlerin güçlenme işaretleri gösterdiğini işaret ederek enflasyona ilişkin endişeleri fazla dikkate almaması ile birlikte, öğleden sonra daha da arttı.

Chatham, New Jersey'de Themis Trading LLC hisse senedi traderı Mark Kepner, "Herşey beklendiği gibi gerçekleşiyor görünüyor ve tüm piyasalar tutunuyor görünüyor," dedi ve "Karar oybirliği ile alındı ve bu oldukça önemliydi. Zira komtedeki herkesin ikna olduğunu görmek istersiniz. Ve gelecek yılın sonunda faizi nerede görmeyi beklediklerine gelince, burada da beklenen oldu" şeklinde görüş bildirdi.

Fed, büyük ölçüde beklendiği üzere, yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına giderken, sonraki artışların "kademeli" olacağı tahhüdünü sürdürdü ve önceki perojeksiyonlarına paralel kaldı. Bu adım, hisse senetlerinin yüzde 200 yükselmesine ve hisselerin toplam değerinde 15 trilyon dolarlık artışa neden olan 6.5 yıllık boğa hareketinin en önemli sebebi olan daha önce görülmemiş uzunluktaki parasal teşvik dönemini sonlandırdı. Yatırımcılar şimdi, Fed'in büyümeyi agresif bir şekilde desteklemediği bir dönemde hisse senetleri ve doların nasılseyredeceğine bakacak.

New York'ta Miller Tabak & Co LLC hisse senedi stratejisti Matt Maley, "Nihayetinde Fed konusunda açıklığa sahibiz. Bu bir süredir sahip olmadığımız birşeydi ve açıklık daima olumlu bir faktör," dedi ve "Fed'in güvercin olacağını da biliyoruz. Yatırımcılar bunun olacağını biliyorlardı, ancak teyit edilmesi iyi" şeklinde görüş bildirdi.

(23:30'da güncellendi)