Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed kararı saatler kadar yakınken, Döviz traderları, ABD'de 2004'ten bu yana ilk kez sıkılaştırma sürecine başlanmasını artık hiçbir şeyin durduramayacağı düşüncesiyle dolar alıyor.

Doların 6 benzer para birimi karşısında değerini takip eden Intercontinental Exchange dolar endeksi iki günlük kazancını koruyor. Vadeli kontratlar FOMC'nin faiz oranını artırma ihtimalinin yüzde 78 olduğunu gösteriyor. İlk artırım sonrasındaki faiz artırımlarının kademeli olacağı yönündeki beklenti ve 1994, 1999 ve 2004'teki sıkılaştırmaları dolarda düşüşün takip etmesi nedeniyle bu ay boyunca boğa beklentiler baskılanmıştı.

Sidney'de Commonwealth Bank stratejisti Elias Haddad "Para piyasaları Fed'in faiz artışını tam olarak iskonto etmedi. Dolayısıyla, ABD dolarının yukarı yönlü bir tepki vermesi için hala alan var. FOMC'nin faiz artırım sürecinin kademeli olacağını vurgulamasını bekliyoruz. Bu da dolardaki yukarı yönlü trendi tersine çevirmeyecektir ama yavaşlatacaktır" dedi.

Dolar endeksi saat 8:45'te bir önceki güne göre küçük bir değişiklikle 98.103 puandaydı. Euro/Dolar paritesiyse 1.0942'de bulunuyor. Japonya para birimi dolar karşısında 121.90 yenden işlem görüyor.

Fed Başkanı Janet Yellen, ilk adımın ardından kademeli bir yol izleneceğinin altını çizmişti. Vadeli piyasalar ise federal fonlama oranının yavaş artacağını düşünüyor. Bloomberg tarafından derlenen verilere göre şu anda yüzde 0.13 olan oran bir yıl içerisinde yüzde 0.75'e çıkacak.

ABD'de en son faiz artırım süreci Haziran 2004'te başlamıştı. Faiz artırımının ardından geçen altı ayın beşinde dolar endeksi düşmüştü. Ancak daha sonra 2005 yılının neredeyse tamamında yükselmişti.

Haziran 1999'daki faiz artırımını Temmuz'da doların yüzde 3 değer kaybı takip etmişti. Şubat 1994 faiz artırımını takip eden 14 ayın 11'inde dolar endeksi zayıf seyretmişti.

Dolar endeksi 11 Aralık öncesindeki iki haftada yüzde 2.5 değer kaybetti.

Traderler, önümüzdeki sene gerçekleşecek faiz artırım sayısı hakkındaki ipuçlarını, yetkililerin gelecekte faiz oranının nerede bulunacağı hakkındaki nokta tahminleri arasında arayacak. ABN Amro Group NV FX stratejisti Roy Teo, yetkililerin nokta tahminlerinin muhtemelen 2016'da üç faiz artırımı olacağını göstereceğini düşünüyor. En son yayınlanan Eylül raporu dört faiz artırımı olacağını öngörüyordu.

Teo'ya göre Avrupa ve Japonya Merkez Bankalarından ek teşvik beklentisi doların euro karşısında 0.95 dolara kadar değer kazanmasını sağlayabilir. Yen ise dolar karşısında 135 yene kadar düşebilir.

Roy Teo "Doların 2016'da güçlenmek için hala yolu var. Dolardaki geçici değer kayıpları küçük miktarda olacaktır" dedi.