Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Bu yıl, 13.1 trilyon dolarlık ABD tahvil piyasasını en iyi tahmin eden kurum, Fed'in ilk faiz artırımını takip edecek ek artırımlar konusunda fazla iyimser olduğunu düşünüyor. Bu tahvil piyasası için olumlu bir haber.

Janney Montgomery Scott LLC'de sabit getirili ürünler baş stratejisti Guy LeBas 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin 2016'yı yüzde 2.22'de kapatmasını bekliyor. Bugün, TSİ 10'da ABD 10 yıllıkları yüzde 2.27'den işlem gördü. Bloomberg'in derlediği ankete göre 2016 yıl sonu için medyan beklenti yüzde 2.78. LeBas da böylece muhalif görüşteki zayıf sese katılmış oldu.

Yatırımcıların, LeBas'nın sözlerini dikkate almak için haklı bir nedenleri var. Bloomberg'in Aralık 2014'te derlediği ankete göre LeBas, 70 katılımcı arasında en iyi öngörüde bulunan katılımcıydı. LeBas'nın 2015 yıl sonunda ABD 10 yıl vadeli tahvili için yüzde 2.47 tahmini katılımcılar arasında en düşük olanıydı. Katılımcıların medyan tahminiyse yüzde 3.01'di. LeBas ayrıca ABD 30 yıl vadeli tahvillerinin 2015 yıl sonunda yüzde 3'ün altına düşeceğini tahmin eden tek kişiydi. Bu tahmininin arkasında enflasyonun Fed'in hedefinin altında kalacağı görüşü vardı. ABD 30 yıl vadeli tahvil faizi Çarşamba günü yüzde 2.99'da işlem görüyor.

LeBas, Ocak'ta daha boğa bir görüşe sahip hale geldiğinde, yani tahvil faizi tahminini düşürdüğünde, bir fon yöneticisinin kendisine senaryosunun "kayda değer olmadığını" söylediğini iletiyor. Ancak, LeBas 2016'da bildiğini okumaya devam ediyor. LeBas, önümüzdeki yıl zayıf enflasyon ve cansız büyümenin Fed'i iki faiz artırımıyla sınırlayacağı görüşüne sahip. Politika yapıcıların tahminiyse Fed'in dört faiz artırımı yapabileceğini işaret ediyor.

LeBas "Tahvil piyasasının yanlış olduğu nokta, enflasyon hakkında fazla kesin yargıya sahip olmaları. Yatırımcılar 10 ve 30 yıl vadeli ABD tahvili almalı. Olağanüstü olmasa da makul bir kazanç elde edeceklerdir" dedi.

Ayı görüşlüler dikkat

Tahviller, uzmanların ayı tahminlerine bu yıl da meydan okuyor. Bloomberg verilerine göre, sıkılaştırma dönemine girerken, 10 yıl vadeli tahvilin getirileri 1960'tan bu yana en düşük seviyede bulunuyor. Tahvil getirileri 2015'te küresel merkez bankalarının ek teşvikleriyle baskı altındaydı. Çin ekonomisi soğurken emtiadaki düşüş enflasyonu bastırdı.

Bloomberg verilerine göre, tahviller, 2014'te yüzde 6.2 getiri sağlamasının ardından bu yıl yüzde 1 yükseldi. ABD devlet tahvilleri, Fed 2006'dan bu yana ilk kez faiz artırımına başlamak üzereyken senelik bazda kazanç elde etmeye hazırlanıyor.

LeBas, Tahvil piyasasında piyasa beklentisine kıyasla genelde daha boğa bir görüşe sahip olmuştu. Geçtiğimiz beş yılın üçünde 10 yıl vadeli tahvil getirilerinin medyan beklentinin altında olacağını doğru bir şekilde tahmin etti. LeBas 2012 anketine katılmazken 2013'te piyasa beklentisinden daha ayı bir görüşe sahipti.