Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücretin bin 300 liraya yükselmesiyle işverenin artacak maliyetinin nasıl karşılanacağına yoğunlaştı. İşverenin "artan maliyeti devletle paylaşalım" talebini değerlendiren hükümet, "işveren SGK primi", "işveren işsizlik fonu" ve "asgari geçim indirimi" kalemlerini gözden geçiriyor.

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret rakamında gözler, Asgari Ücret Tespit Komisyonuna çevrildi.

İlk toplantısını 2 Aralık'ta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda, ikinci toplantısını 10 Aralık'ta Türk-İş'te gerçekleştiren komisyon, 18 Aralık'ta Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nda (TİSK) yapılacak üçüncü toplantı öncesi, asgari ücretin bin 300 liraya yükselmesiyle işverenin artacak maliyetine odaklandı.

İşverenin, ilk iki toplantıda "artan maliyeti devletle paylaşalım" talebini değerlendiren hükümet, "işveren SGK primi" ve "işveren işsizlik fonu"nun düşürülmesi ile "asgari geçim indirimi" tutarının değiştirilmesi seçeneklerini gözden geçirmeye başladı.

Komisyonun Kalkınma Bakanlığı, TÜİK ve Hazine Müsteşarlığını temsil eden üyelerinin son veriler ışığında Türkiye'nin ekonomik durumuna ilişkin sunumlarını da dikkate alan hükümetin, üçüncü toplantıda işveren tarafının talebine yanıt vermesi bekleniyor.

Asgari ücretin işverene maliyeti bin 496 lira

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt bin 273 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin lira 54 kuruş olarak uygulanıyor. Kapıcılarda ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediği için net bin 82 lira 47 kuruş olarak hesaplanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti ise bir işçi için bin 496 lira 36 kuruş düzeyinde. Bunun bin 273 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 197 lira 39 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 25 lira 47 kuruşu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.