Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesi'nde dış ticaret fazlası, ekim ayında beklentileri aşarak 24,1 milyar euro oldu.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) bugün açıkladığı öncü verilere göre, 19 üyeli Euro Bölgesi'nde ekimde geçen yılın aynı ayına kıyasla ihracat yüzde 1 artarak 181,1 milyar euroya çıkarken, ithalat değişmeyerek 157 milyar euro olarak belirlendi. Böylece, Bölge'de ekim ayı dış ticaret fazlası, 21,4 milyar avroluk piyasa beklentisini aşarak 24,1 milyar avro seviyesinde gerçekleşti.

Geçen yılın ekim ayında ise Euro Bölgesi 22,4 milyar euro dış ticaret fazlası vermişti.

Ekim ayında Euro Bölgesi içi ticaret ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1 artarak 150,1 milyar euroya yükseldi.

Ocak-ekim aylarını kapsayan dönemde para birliğinin ihracatı önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 5 artarak 1 trilyon 699,7 milyar euroya, ithalatı da yüzde 2 artarak 1 trilyon 499,9 milyar euroya yükseldi. Söz konusu dönemde Euro Bölgesi'nde dış ticaret fazlası 199,7 milyar euro seviyesinde gerçekleşti.

28 üyeden oluşan Avrupa Birliği'nin (AB) ihracatı ise ekimde geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 2 azalarak 154 milyar euroya geriledi. Söz konusu dönemde AB'nin ithalatı neredeyse değişmeyerek 150,8 milyar euro oldu. AB'nin dış ticaret fazlası geçen yılın ekim ayında 6 milyar euro iken bu yılın ekim ayında 3,2 milyar euro olarak tespit edildi.

Bu yılın ocak-ekim döneminde AB'nin ihracatı, önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 5'lik artışla 1 trilyon 485 milyar euroya, ithalat da yüzde 2'lik artışla 1 trilyon 446 milyar euroya yükseldi. AB geçen yılın ocak-ekim döneminde 7,7 milyar euro dış ticaret açığı verirken, bu yılın aynı döneminde 39 milyar euro dış ticaret fazlası verdi.

Türkiye AB'nin ihracatında 3. sırada

Ocak-ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre AB'nin ihracatını en fazla artırdığı ülkeler yüzde 21'le ABD, yüzde 12 ile Güney Kore ve yüzde 10'la Hindistan şeklinde sıralandı.

AB'nin aynı dönemde ithalatını en fazla artırdığı ülkeler ise yüzde 20 ile ABD, yüzde 16 ile Çin ve yüzde 12 ile Türkiye oldu.

Birliğin söz konusu dönemde Türkiye'ye ihracatının yüzde 8 ve Türkiye'den ithalatının yüzde 12 artması dikkati çekti.

AB'nin bu dönemde Rusya'yla dış ticareti ise önemli oranda daraldı. Birliğin Rusya'ya ihracatı yüzde 30, Rusya'dan ithalatı yüzde 26 azaldı.