Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Rusya Dışişleri Bakan yardımcısı Alexei Meşkov, "Uçak düşürme olayının tekrarlanmaması için garanti verilmeli. Türkiye uçağın düşürülmesi ile ilgili tazminat vermeli" dedi.

Meşkov, Türkiye'nin, Rus uçağını düşürerek ilişkilerde güç kullanılmamasını öngören uluslararası hukuk prensibinin yanı sıra iki ülke arasında 1992'de imzalanan ve ilişkilerin temelini belirleyen anlaşmayı da ihlal ettiğini söyledi.

Türkiye'den jet yanıt

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, Rusya'dan gelen açıklamalara yönelik olarak tazminatının mümkün olmadığını söyledi.

Sözcü Bilgiç, düzenlediği bilgilendirme toplantısında, Rusya'dan yapılan 'Türkiye bir kez daha Rus savaş uçağı düşürmeyeceğine garanti versin' açıklaması ile ilgili, "Rusya, Türk hava sahasını bir kez daha ihlal etmeyeceğine garanti versin" diye karşılık verdi. Bilgiç, ayrıca, Rusya'nın tazminat isteğinin de mümkün olmadığını vurguladı.

Bilgiç, Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağının düşürülmesinin ardından Rus makamlarının dile getirdiği "özür, sorumluların cezalandırılması ve tazminat talepleri" hakkında da değerlendirmelerde bulundu.

Angajman kurallarının daha önce Rus makamlarına bildirilmesine rağmen Rus uçağının Türk hava sahasını ihlali üzerine düşürüldüğünü hatırlatan Bilgiç, "Rus tarafının istediği unsurların (özür, sorumluların cezalandırılması ve tazminat) tarafımızca karşılanması mümkün değil" dedi.