Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed kararını değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, faiz artırımına ilişkin olarak "Beklenen bir gelişmeydi. Piyasaların da genel olarak normal karşıladığı bir tablo ortaya çıktı. Dolayısıyla açıklanan kararda beklentilerin dışında bir gelişme yok ve şimdiye kadarki tepkiler itibariyle de bizim piyasalarımızı olumsuz etkileyen bir tepki de söz konusu değil." diye konuştu.

FED kararını açıkladıktan sonra MB Başkanı sayın Başçı ile de konuyu ele aldıklarını kaydeden Davutoğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Zaten cumartesi günü bu konuları kapsamlı bir şekilde ele almıştır. MB daha önce belirlediği bir yol haritası vardı. Açıklanan kararda beklentilerin dışında bir gelişme yok. Piyasalarımızı etkileyen olumsuz bir durum da söz konusu değil. Uluslararası piyasa da dikkatli bir durum var. Karar, bizim en çok öngörülen ve üzerinde düşünülen senaryoydu. MB'nin daha önce açıkladığı yol haritası çerçevesinde çalışmalar sürecek. Piyasalarımızın ve halkımızın tedirgin olmasını gerektirecek herhangi bir durum söz konusu değildir."

Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek twitter'dan yaptığı açıklamada Fed'in beklentiler doğrultusunda faiz artırarak şimdilik piyasaları rahatlattığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yiğit Bulut da Fed sonrası twitter hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'de faiz artırımının bir seçenek olmaması gerektiğini kaydetti.

Bulut, Türkiye'nin faiz indirimi için fırsat araması gerektiğini belirtti.

Fed, en son Haziran 2006'da artırdığı faiz oranlarını, ABD'deki mortgage krizinin ekonomiyi çöküşe sürüklemesi nedeniyle hızla indirmeye başlamış ve 16 Aralık 2008'de yüzde 0-0,25 aralığına kadar çekmişti.