Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Dolar, Fed'in gösterge faizi yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez artırması ve parasal teşviği daraltma konusunda aceleci olmayacağını işaret etmesinin ardından, son bir haftanın en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi.

Dolar, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC), sonraki faiz artışlarının kademeli oalcağını kaydetmesi ve önceki projeksiyonları ile uyumlu gitmesi ile birlikte, önemli para birimlerinin büyük bölümü karşısında değer kaybetti. Fed'in bu kararı, merkez bankasının faiz artırımına yaklaşmakta olduğunu aylarca işaret etmesinin ardından gerçekleşti.

Brown Brothers Harriman şef yatırım stratejisti G. Scott Clemons, "Fed'in nihayet sözleri ile hareketleri aynı noktaya geldi. Piyasa bunun üzerinde duruyor," dedi ve "Fed'in faiz artırımı beklentisi büyük ölçüde zaten fiyatlanmıştı" şeklinde görüş bildirdi.

ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, Fed'in, daha önce görülmemiş büyüklikteki teşvik programlarına devam eden Avrupa ve Japonya merkez bankalarının aksine faiz artırımına gideceği beklentilerinin güçlenmesi ile birlikte, bu yıl yaklaşık yüzde 9 yükseldi. Hedge fonları ve diğer büyük spekülatörlerim doların yükseleceği beklentisi ile tuttukları pozisyon (uzun pozisyon) sayısını tüm zamanların en yüksek seviyesine yaklaştırmaları ile birlikte, birçok stratejist ve küresel fon yöneticisi şimdi artık işlemlerin çok kalabalıklaştığını ve bir yön değişiminin olabileceğini düşünüyor.

Dolar euro karşısında, erken saatlerdeki yüzde 0.3'lük kazancını geri verdi ve yüzde 0.6 düşerek, New York saati ile 14:46'da 1.0999 seviyesine geldi. Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 düştü.