Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:10'da güncellendi)

Altın, Fed'in sıfır faiz dönemini sona erdirmesi ve 2016 yılında dört faiz artırımına daha gidebileceğini işaret etmesinin ardından doların güçlenmesi ve bunun sonucu değerli metallerin cazibesinin azalmasının etkisi ile değer kaybetti ve üst üste üçüncü yılı da kayıpla geçme yolunda ilerledi.

ABD merkez bankası Çarşamba günü gösterge faizi oybirliği ile 25 baz puan artırma kararı aldı. Yüksek faizler, yatyırımcısına faiz ödemesi yapmayan altının cazibesini azaltıyor.

Altın bu ayın başlarında, Fed politika yapıcılarının bu ayki toplantıda faiz artırımına gideceği beklentilerinin güçlenmesi ile beş yılın en düşük seviyesine indi. Dünkü faiz kararı, yatırımcıları ve tüketicileri daha önce görülmemiş uzunluktaki gevşek para döneminin sonlandırılmasına alıştırmaya yönelik bir yıllık çabanın ardından geldi. Fed Başkanı Janet Yellen sonraki faiz artırımlarının yavaş yapılacağı taahhüdünde bulundu.

Amsterdam'da ABN Amro Bank NV analisti Georgette Boele, "Fed'in hareketi büyük ölçüde fiyatlanmıştı," dedi ve "Fiyatlar daha da düşecek, ancak kısa vadede, hareketler sınırlı olabilir" şeklinde görüş bildirdi.

Altın Fiyatları

Spot altın yüzde 0.5 düşerek, Londra saati ile 10:43'te, ons başına 1,066.59 dolara geriledi. Bu yıl yaklaşık yüzde 10 düşen metal üst üste üçüncü yılı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Altın genellikle doalr ile zıt yönde hareket ediyor ve ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.4 yükseldi. Fed politika yapıcıları, gösterge faizin 2016 yılının sonunda yüzde 1.375 seviyesine yükselmesini bekliyor. Bu, 17 Fed yetkilisinin tahmin medyanına göre, gelecek yıl dört faiz artırımı olacağı anlamına geliyor.

Sydney'de Australian Bullion Co. baş ekonomisti Jordan Eliseo, "Piyasa Fed'in ilk faiz artırımının ardından ne yapacağına odaklanacak ve bu büyük ölçüde ekonomik ve finansal piyasa gelişmelerine bağlı," dedi ve "Fed'in 2016 yılında dört faiz artırımı yapacağı konusunda çok şüpheliyiz ve altın fiyatlarının güçlenmesini bekliyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Halen, Bloomberg'in anketine katılan 28 trader ve analistten 17'si altının 2016 yılında yükseleceğini düşünüyor ve analistlerin tahminlerinin medyanına göre, altının gelecek yılın sonunda 1,200 dolara gelmesi öngörülüyor. Bu, şimdiki seviyelerin yaklaşık yüzde 12 üzerinde. Credit Suisse AG'ye göre, Fed'in son yedi faiz artırımının dördünde, altın altı ay sonra değer kazandı.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Çarşamba günü 1,463.1 ton ile Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Varlıklar, 2014 yılında yüzde 9.2 ve ondan önceki yıl yüzde 33 düştükten sonra bu yılı da kayıpla geçmeye yöneldi.

Spot gümüş Londra'da yüzde 0.7 düşüşle ons başına 14.0831 dolara geriledi. Palladyum yüzde 2.3 düşüşle ons başına 558.30 dolara gerilerken, platin yüzde 1.6 düşüşle ons başına 859 dolara indi.

(14:10'da güncellendi)