Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(14:30'da güncellendi)

Petrol, ABD'de petrol stoklarının 1930 yılından bu yana yılın bu dönemi için en yüksek seviyeye çıkması ve Fed'in yaklaşık 10 yıl sonra ilk kez faiz artırımına girmesinin ardından, Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesi yakınında işlem gördü.

Petrol vadeli kontratları New York'ta, Çarşamba günü yüzde 4.9 düştükten sonra bugün yüzde 1 daha geriledi. ABD petrol stokları geçen hafta, Çarşamba günü açıklanan resmi verilere göre, 490.7 milyon varile yükseldi ve stoklar bunun sonucu, son beş yılın mevsimsel ortalamasının 120 milyon varil üzerinde seyretmeye devam etti. Dizel ve ısınma yakıtlarını içeren distile fuel kategorisinde stoklar, ABD'nin doğu yarısında rekor hava sıcaklıklarının da etkisi ile yükselişini dördüncü haftaya taşıdı. Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), dün oybirliği ile aldığı kararla, gösterge faizi 5 baz puan ile yaklaşık 10 yıldır ilk kez artırdı.

Goldman Sachs Group Inc., stokların artması ile birlikte, petrol fiyatlarının daha da düşmesi konusunda "yüksek riskler" olduğu uyarısında bulundu. Fed'in faiz kararı doları güçlendirdi ve bu durum, dolarla fiyatlanan emtiaya talebi azaltabilir.

Petrol, piyasa payını korumak için Petrol İhraç Eden Ülkeler Topluluğu'nun (OPEC) üretim kotası uygulamasını kaldırmasının ardından, en son küresel finans krizi döneminde gördüğü seviyeler yakınında işlem görüyor. ABD Başkanı Barack Obama, Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest'e göre, ABD'nin 40 yıl sonra petrol ihraç etmesine izin veren yasayı imzalayacak.

Seul'de NH Investment & Securities Co. emtia analisti Kang Yoo Jin, "Küresel arz fazlası sürerken, ABD petrol stoklarının ılık hava koşullarından dolayı artması ve düşük ısınma yakıtı talebi petrol üzerinde ilave baskı oluşturuyor," dedi ve Piyasanın genelde Mart ayında diğer bir faiz artırımı beklemesi ile birlikte, petrol fiyatları büyük ihtimalle en azından ilk çeyreğe kadar düşük kalacak" şeklinde görüş bildirdi.

Frankfurt'ta Commerzbank AG analisti Eugen Weinberg, "ABD'de güçlü petrol stokları petrol fiyatları üzerinde baskı oluşturdu," dedi ve Stoklar normalde yıl sonuna doğru düşer" yorumunda bulundu.

Ocak vadeli Batı Teksas petrolü (WTI), Nymex piyasasında, 35 sent düşerek, Londra saati ile 09:52'de varil başına 35.17 dolara geriledi. Kontrat Çarşamba günü yüzde 4.9 ya da 1.83 dolar düşerek Şubat 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi. Tüm vadelerde işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yüzde 39 üzerindeydi. Fiyatlar bu yıl yüzde 34 düştü ve düşüşünü ikinci yıla taşımaya yöneldi.

Şubat vadeli Brent petrolü, Londra merkezli ICE Futures Europe piyasasında, 39 sent düşerek varil başına 37 dolara indi. Çarşamba günü vadesi dolan Ocak kontratı yüzde 3.3 düşüşle, 24 Aralık 2008'den bu yana en düşük seviye olan  37.19 dolardan kapandı. Avrupa göstergesi Brent ile ABD göstergesi WTI arasındaki fiyat farkı 44 sent ile Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine indi.

(14:30'da güncellendi)