Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(13:00'te güncellendi)

Avrupa ve Asya hisse senetleri, Fed'in yaklaşık 10 yıl sonra ilk faiz artırımına gitmesinin ardından, sonraki hareketlerin kademeli olacağı konusunda garanti vermesine piyasaların olumlu tepki göstermeleri sonrası ralli yaparken, dolar değer kazandı ve ABD Hazine tahvilleri kayıplarını geri aldı.

Stoxx Europe 600 Endeksi yükselişini üçüncü güne taşıyarak son altı haftanın en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirirken, Avrupa tahvil faizleri düştü. Japonya ve Çin hisse senetleri, büyük ölçüde beklenen Fed faiz artırım kararı ve sonraki artırımların kademeli olacağı yoluna Fed Başkanı janet Yellen'ın taahhüdü ile birlikte, değer kazandı ve Asya bölgesi hisse senetlerinin volatilitesini gösteren endeksler düştü. Dolar euro ve Yeni Zelanda doları karşısında değer kazanırken, yuan düşüşünü 10'uncu güne taşıdı. ABD Hazine tahvilleri değer kazandı ve buna bağlı olarak 30 yıl vadeli tahvillerin faizi yeniden yüzde 3 seviyesinin altına indi. Petrol ve metaller düştü.

Piyasanın Fed'in 2008 resesyonunun öncesinden bu yana ilk faiz artırımına verdiği tepki, yatırımcıların ABD ekonomisinin, zayıf enflasyona karşın, yüksek borçlanma maliyetlerine dayanabilecek kadar güçlü olduğuna ikna olduğunu yansıttı. ABD Hazine tahvillerinde beklenen fiyat dalgalanmalarını gösteren Merrill Lynch'in endeksi son bir yılın en hızlı düşüşünü gösterirken, Euro/Dolar 'da volatilite beklentileri göstergesi Şubat ayından bu yana en düşük seviyesine indi ve Nisan 2009'dan bu yana en büyük aylık net düşüşe yöneldi.

Auckland'da, aracı kurum ve fon yönetimi firması First NZ Capital Group Ltd.'nin stratejisti Chris Green, "Fed'in nihayet faiz artırmasının ardından piyasada bir rahatlama havası var," dedi ve "Bu piyasa güveni için net olumlu. Tartışmalardan faiz artırımı konusu kalktı. Engeli aştık. Şimdi soru şu; normalleşme profili ne kadar kademeli olacak ve risk nerede olacak?" şeklinde görüş bildirdi.

Bu adım, hisse senetlerinin yüzde 200 yükselmesine ve hisselerin toplam değerinde 15 trilyon dolarlık artışa neden olan 6.5 yıllık boğa hareketinin en önemli sebebi olan daha önce görülmemiş uzunluktaki parasal teşvik dönemini sonlandırdı. Yatırımcılar şimdi, Fed'in büyümeyi agresif bir şekilde desteklemediği bir dönemde, hisse senetleri, dolar ve tahvil gibi varlıkların nasılseyredeceğine bakacak. Faiz artırımı, Yellen'ın sonraki faiz artırımlarının "kademeli" olacağını ve önceki projeksiyonlar doğrultusunda kalınacağını işaret etmesi ile birlikte, büyük ölçüde beklenen bir hareketti.

Boston'da State Street Global Advisors'a ait U.S. Intermediary Business'in şef yatırım stratejisti Michael Arone, "Piyasa Yellen'ın söylemek durumunda olduklarından memnun," dedi ve "Söylediklerinden ve açıkladıklarından aradığım birkaç şey şuydu: Koşullar çok genişlemeci kalacak ve sıkılaştırmanın hızı kademeli olacak. Bu ABD ekonomisine güven duyduklarını gösteriyor" şeklinde görüş belirtti.

Piyasalar

Stoxx Europe 600 Endeksi Londra saati ile 08:16'da yüzde 1.8 yukarıda seyrederken, Almanya'da DAX Endeksi yüzde 2 tırmandı. MSCI Asya Pasifik Endeksi yüzde 1 yükseldi ve Çarşamba günkü yüzde 2.2'lik kazancını daha da genişletti. Japonya'da Topix Endeksi 8 Aralık'tan bu yana en yüksek seviyesine çıktı. Standard & Poor's 500 (S&P 500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin 5 Ekim'den bu yana en iyi üç günlük çıkışını göstermesinin ardından erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı.

Dolar euro karşısında yüzde 0.5 ve yen karşısında yüzde 0.1 değer kazandı. ABD para biriminin 10 önemli para karşısındaki seyrini gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, önceki seansta yatay kapandıktan sonra bugün yüzde 0.3 tırmandı.

Almanya, İngiltere ve Fransa tahvilleri Avrupa tahvillerindeki yükselişlere öncülük etti. Fed'in faiz artırımı kararı sonrası uzun vadeli ABD tahvilleri dalgalı seyretti. 30 yıl vadeli ABD Hazine tahvilleri Çarşamba günkü kayıplarından daha fazlasını yerine koyarken, faiz dört baz puan düşerek yüzde 2.97'ye indi. Bu kağıdın faizi Çarşamba günü iki baz puan artmıştı. İki yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi, Fed kararı sonrası beş yılın en yüksek seviyesine çıkmasının ardından fazla değişmeyerek yüzde 1 seviyesinde kaldı. 10 yıl vadeli ABD tahvillerinin faizi ise altı baz puan düşüşle yüzde 2.24'e indi ve üç günlük yükselişini durdurdu.

Gelişen piyasa hisse senetleri rallisini üçüncü güne taşıdı ve son altı haftanın en uzun yükseliş dönemini gerçekleştirdi.

Batı Teksas petrolü (WTI), dün yüzde 4.9 düştükten sonra yüzde 0.8 daha gerileyerek varil başına 35.24 doalra indi. Brent yüzde 0.7 gerileyerek 37.13 dolara düştü.

Spot altın, Çarşamba günü yüzde 1.1 sıçradıktan sonra yüzde 0.4 düşerek ons başına 1,068.22 dolara geldi.

(13:00'te güncellendi)