Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Franklin Templeton Investments'tan Mark Mobius, Fed'in faiz artırımına giderek belirsizliği ortadan kaldırmasının ardından, yatırımcıların gelişen piyasa para birimlerinde potansiyel sıçramadan yararlanması gerektiğini söyledi.

Franklin Templeton^da gelişen piyasalar grubu başkanı Mobius, Bloomberg television'a yaptığı değerlendirmede, "Gelişen piyasalarda birçok para birimi burun üstü çakılmış ve değerinin altında fiyatlanmış durumda," dedi ve "Bu para birimlerinde toparlanmaya yönelik çok güzel fırsatlar var" şeklinde konuştu.

Mobius, petrol dahil emtia grubundaki güçlü düşüşün tabana ulaştığı ya da yaklaştığını ve Çarşamba günü ABD faizindeki küçük çaplı artışın, Hindistan rupisi ve yuan ile birlikte düşük değerlendiğini kaydettiği rupinin Endonezya'sı gibi yüksek faizli ülkeler üzerinde fazla bir etkisinin olmayacağını kaydetti. Fed'in faiz artırıacağına ilişkin beklentilerle birlikte, yatırımcılar bu yıl fonlarını gelişen ülkelerden çekti ve bu çıkışlar, Çin ekonomisindeki yavaşlama ile birlikte daha da güçlendi.

Gelişen piyasa para birimlerini içeren endeks bu yıl yüzde 15 düştü ve üst üste üçüncü yılını da kayıpla geçmeye yöneldi. Brezilya reali yüzde 32 düşerek, Bloomberg'in takip ettiği 24 gelişen piyasa parası arasında bu yıl en kötü performans gösteren para oldu. Kolombiya pesosu, Güney Afrika randı veTürk Lirası ise, sırasıyla yüzde 29, yüzde 23 ve yüzde 21 kayıpla reali takip etti.

Asya hisse senetleri Perşembe günü, ABD merkez bankası Fed'in gösterge Federal Fonlar faizini yüzde 0 ile yüzde 0.25 aralığından yüzde 0.25 ile yüzde 0.50 aralığına çıkarmasının ardından değer kazandı. Çin'de Şanghay Bileşik Endeksi yüzde 1.5 yükselirken ve iki haftanın zirvesine çıkarken, Mobius, bu ülkenin hisse senedi piyasasının 2016 yılında muhtemelen "dramatik" hareketler yapmayacağını kaydetti. Mobius, yatırımcılar seçici olmalı dedi.