Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Fed, 2006 yılından bu yana ilk kez faiz artırımına gitmesiye birlikte, küresel çapta emtia alıp satmak için kullanılan para birimi olan ABD Doları'ndaki değer artışını tetiklemiş oldu. Küresel arz fazlası ve yavaşlayan ekonomilerin ham petrolden buğdaya herşeyin fiyatını aşağı yönlü baskılamasına rağmen, özellikle Çin ve Hindistan gibi emtia alımında kilit rol oynayan Asyalı önemli ithalatçıların talebi düşmeye devam edebilir.

Uçak parçalarından golf sopalarına kadar herşeyde kullanılan çok hafif ve güçlü alaşımlar üreten Toho Titanium Co. başkanı Kazuo Kagami, “ABD faiz artırımına bağlı para hareketinin bizim işimiz üzerinde direk etkisi olacak” dedi. Japonya merkezli Chigasaki ise yurtdışı satışlarının yarısını dolar bazında yapıyor.

Her türlü hammadde, geçtiğimiz on yıllık dönemde fazla yatırımın yeni üretime ivme kazandırmasıyla küresel arz fazlası sorununa sahip. Bloomberg Emtia Endeksi, bu yıl 2008 finansal krizinden bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirerek, yüzde 26 azaldı. Gösterge ardı ardına beşinci yılda da düşüş kaydetti. Düşüşte doların yaklaşık tüm önemli paralar karşısında değer kazanması da etkili oldu. Gösterge, Perşembe günü yüzde 0.3 düştü.

Düşük fiyatların talebi bir miktar canlı tutabilmesine rağmen yeterli olmayabilir. Fed'in 0.25 yüzde puanlık faiz artırımına gitmesi gevşek para politikası döneminin sonuna gelindiğini işaret ediyor. Bu da doların gücünün kalıcılığını ve dolaylı olarak güçsüz para birimine sahip ülkelerde hammade ithalatı talebinin düşük olacağını gösteriyor.