Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Topix Endeksi, 1 Ekim'den bu yana en büyük iki günlük artışla yüzde 1.6 yükselerek 1,564.71 puandan kapandı. 33 sanayi grubunun biri hariç tümünde yükseliş görüldü. Nikkei 225 Endeksi yüzde 1.6 artışla 19,353.56 puanda kapandı. Fed'in 7 yıl süren sıfır faiz politikasını sonlandırmasıyla, dolar talebi arttı ve yen dördüncü gün üstüste zayıfladı. Cuma günkü toplantısında, Japonya Merkez Bankası'nın rekor seviyedeki teşviklerini koruması bekleniyor.

Tokyo'da Sumitomo Mitsui Trust Bank piyasa stratejisti Ayako Sera "İlk faiz artırımı tamamlandı. Bu rahatlatıcı. ABD'de yurtiçi durum iyi gözüküyor. ABD ekonomisinin güçlü olması da Japonya için olumlu" dedi.

Topix Endeksi'nde işlem hacmi 30 günlük ortalamanın yüzde 11 üzerindeydi. Tarım sektörü ve gıda üreticileri hisse senetleri en çok yükselişi kaydetti. Bir gazetede yer alan haberde Sony'nin, telefon şarjlarının yüzde 40 daha uzun süre dayanıklı olmasını sağlayacak batarya üreteceği yönündeki haberle şirket hisse senetleri yüzde 2.4 yükseldi. Perakende sektörü hisse senetleri yükseldi. Kasım'da Japonya'ya yabancı ziyaretçi sayısındaki artışın sürdüğünü gösteren veriyle büyük mağaza işletmecisi Marui Group hisse senetleri yüzde 6.8 yükseldi.

Standard & Poor’s 500 Endeksi'nde işlem gören e-mini vadelileri yüzde 0.4 yükseldi. E-mini vadelileri Çarşamba günü de yüzde 1.5 yükselmişti. Böylece e-mini vadelileri Fed sonrasında da yükselişini sürdürerek 5 Ekim'den bu yana en büyük üç günlük artışı sağladı.