Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Türk Lirası, Fed'in yaklaşık on yıldan bu yana ilk kez faiz artırımına gitmesinin ardından dünkü yüzde 1'lik kazancını koruyarak TSİ 09:10'da yatay seyretti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Fed'in hamlesinin beklenti doğrultusunda olduğunu ve Merkez Bankası'nın Fed faiz artırımı sonrası normalleşme sürecinde daha önce açıklanan yol haritası doğrultusunda çalışacağını açıkladı.

Londra'da Commerzbank analisti Peter Kinsella'ya göre gelişen piyasa yatırımcıları, veri açıklama dönemlerinde volatilitenin artması nedeniyle, Fed'in gelecekteki hamlelerine ilişkin olarak gergin kalmaya devam edebilir.

Kinsella, “Benim bakış açıma göre Fed açıklamasıyla ilgili esas problem güç anlaşılır olması, en azından gelişen piyasalar için durum bu. Yatırımcılar, Fed faiz artırımı sürecinin boyutu ve ölçeği daha fazla netlik kazanmadan, gelişen piyasalarda uzun pozisyon almakta isteksiz olacaklar” dedi.

Dolar karşısında geçtiğimiz ay yüzde 2.59 değer kaybeden TL, üç ay içerisinde yüzde 2.28 değer kazandı. Dolar/TL geçtiğimiz bir yıl içinde en düşük 2.2727 seviyesini ve en yüksek 3.0752 seviyesini gördü. Parite'de bir aylık günlük hareketli ortalama (DMA) 2.8988 olurken, 50 günlük DMA 2.8982 ve 100 günlük DMA 2.9173 düzeyine gerçekleşti.

Bloomberg Dolar Spot Endeksi yüzde 0.46 yükselerek 1235.44 puan seviyesine geldi. Dolar/TL, TSİ yaklaşık 10:00'da 2.94 seviyesinin hafif üzerinde işlem gördü.