Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tayvan, daralan ihracatın toparlanma yönünde işaret vermemesinin ardından, politika faizini üst üste iki çeyrekte düşürdü ve ABD ile ayrıışmayı daha belirgin hale getirdi.

Merkez bankası gösterge iskonto faizini 12.5 baz puan daha düşürerek yüzde 1.625'e çekti. Bloomberg'in anketine katılan 25 ekonomistin 12'si bu kararı doğru tahmin ederken, kalan kısmı, Eylül ayında 2009'dan bu yana gerçekleştirilen ilk faiz indiriminin ardından faizin sabit tutulmasını öngörmüştü.

Politika yapıcılar, açıklamalarında, genişleyen negatif üretim açığına ve ılımlı enflasyon beklentilerine dikkat çekti. Merkez bankası, açıklamasında, dış talebin gelecek yıl muhtemelen iyileşmeyeceğini ve daha yavaş ekonomik büyümenin enflasyon üzerinde etkili olduğunu kaydetti ve küresel ekonomik görünümün aşağı risklerle karşı karşıy aolduğunu da belirtti.

Tayvan'da ihracat, en önemli pazarı olan Çin'de ekonomik büyümenin yavaşlaması ile birlikte, geçen ay 2009'dan bu yana en hızlı düşüşünü gerçekleştirdi ve bu durum, 10 aylık düşüşün ardından toparlanma görünümünün pek de iyi olmadığını işaret etti. İç tüketimin de soğuması ile birlikte, ekonomi geçen çeyrekte son altı yıldır ilk kez daraldı.