Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, yıl boyunca süren faiz bilmecesinde sona gelindiğini belirterek, "Belirsizliğin sona ermesini olumlu görüyoruz" dedi.

Çağlar, ABD Merkez Bankasının (Fed) faiz oranını 0,25 puan artırmasıyla ilgili olarak yaptığı yazılı açıklamada, "Yıl boyunca süren faiz bilmecesinde bir sona gelmiş olduk. Belirsizliğin sona ermesini olumlu görüyoruz" ifadesini kullandı.

Bu artışın uzun zamandır beklenen bir hadise olduğuna işaret eden Çağlar, yıl boyunca Fed'in açıklamalarının, özellikle Türkiye gibi yükselen piyasalarda döviz kuru seviyesini ve yabancı sermayenin yönünü belirgin şekilde etkilediğine dikkati çekti.

Çağlar, şöyle devam etti:

"Bu yüzden piyasaların bu süreci büyük ölçüde fiyatladığını biliyoruz. 2015'te yaşananlar 'yeni normal'e bağışıklık kazanabileceğimizi gösterdi. Bundan sonra verilecek tepkiler daha serinkanlı olacaktır. Yeni denge şartlarına hazırlıklı olmamız gerekiyor. Bu faiz artışı bir başlangıç. Fed kademeli olarak faizleri artırmaya devam edecek. Fed'in her faiz artışında dalgalanacak bir kur düzeyi, dünya genelinde artacak finansman maliyetleri ve komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle 2016 yılında temkinli olmakta fayda var.

Yatırımlarda, ticari sözleşmelerimizde ve maliyet hesabımızda bir değil, üç kere düşünmek zorundayız. Bu riskleri elbette fırsata çevirme imkanımız da var. Çevre ülkelerdeki sorunlar bize yeni pazarlara açılmayı, artan finansman maliyetleri bize sıcak paradan ziyade doğrudan yatırım çekmeyi, dalgalı kur ise korunma enstrümanlarını daha çok kullanmayı öğretecek."

Gelecek yılın Türkiye için reformlarla ve yeni pazar arayışlarıyla dolu bir yıl olacağı kanaatinde olduğunu belirten Çağlar, "Yakaladığımız siyasi istikrar ve iş dünyasının dinamizmi, bu konuda ihtiyaç duyduğumuz zemini bize sağlıyor" değerlendirmesini yaptı.