Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Euro Bölgesinde inşaat üretimi ekim ayında aylık bazda yüzde 0,5, yıllık bazda yüzde 1,1 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) bugün açıkladığı ilk tahmin verilerine göre, 19 üyeli Euro Bölgesinde mevsimsellikten arındırılmış inşaat üretimi bu yılın ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 0,5, geçen yılın ekim ayına kıyasla da yüzde 1,1 arttı.

28 üyeden oluşan Avrupa Birliği'nde (AB) ise mevsimsellikten arındırılmış inşaat üretimi, söz konusu dönemde aylık bazda yüzde 0,1, yıllık bazda yüzde 1,2 artış gösterdi.

Ayrıca, daha önce Euro Bölgesinde eylül ayında yüzde 0,4 azaldığı açıklanan aylık inşaat üremi verisi yüzde 0,7 azalışa, AB'de ise aynı dönemde değişmediği açıklanan inşaat üretimi verisi yüzde 0,2 azalışa revize edildi. Euro Bölgesinde yüzde 1,8 arttığı açıklanan yıllık inşaat üretimi verisi de yüzde 0,1 artışa indirildi.

Euro Bölgesinde ekim ayında inşaat üretiminde aylık bazdaki artış, yüzde 1,5 yükselen "inşaat mühendisliği" ve yüzde 0,3 yükselen "inşaat yapımı"ndan kaynaklandı.

AB'de ise inşaat üretiminin artmasında yüzde 0,4 artan "inşaat mühendisliği faaliyeti" ve yüzde 0,1 artan "inşaat yapımı" etkili oldu.

En fazla artış Slovakya'da belirlendi

Verinin mevcut olduğu AB'ye üye ülkeler arasında inşaat üretiminde aylık bazda en fazla azalış yüzde 2,4'le Slovakya'da, en fazla azalış da yüzde 7,6 ile Macaristan'da belirlendi. Avrupa'nın lokomotif ülkesi Almanya'nın inşaat üretimi ise aylık bazda yüzde 0,7 artış kaydetti.

Euro Bölgesinde inşaat üretiminde yıllık bazdaki artış ise yüzde 1,1 yükselen "inşaat mühendisliği"nden ve yüzde 1 artan "inşaat yapımı"ndan kaynaklandı.

AB'de söz konusu oranın artmasında yüzde 3 artan "inşaat mühendisliği" ve yüzde 1 yükselen "inşaat yapımı" etkili oldu.

İnşaat üretiminde yıllık bazda en fazla artış yüzde 29,7 ile Slovakya'da, en fazla azalış ise yüzde 11,8'le Slovenya'da ölçüldü.