Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Tahvil piyasaları Fed'in on yıl aradan sonra ilk faiz artırımını alışırken, Almanya ve ABD tahvil gerileri arasındaki fark Avrupa Merkez Bankası (AMB) ve Fed yollarının ayrıldığını hatırlatan önemli bir işaret oluyor.

Fed kararının ardından, ABD 2 yıl vadeli tahvil getirisi 2010'dan bu yana ilk kez yüzde 1'i geçti. Almanya 2 yıl tahvil getirisiyse Ağustos 2014'ten bu yana sıfırı geçemedi. Alman 2 yıllık faizleri halihazırda yüzde -0.34 seviyesinde işlem görüyor. Perşembe günü, Fed'in faiz artırımının kademeli olacağı beklentisiyle, Euro Bölgesi devlet tahvilleri yükselirken, Almanya 10 yıl vadeli tahvilleri 4 gündür ilk kez artış kaydetti.

Fed ve AMB'nin birbirine ters politikalar izlemeye başlamalarıyla ABD ve Almanya tahvilleri arasındaki getiri farkı daha da açıldı. Bu ayın başında AMB mevduat faizini düşürüp varlık alım pogramını en az 6 ay daha uzatarak teşvik programını genişletmişti. 3 Aralık'ta açıklanan önlemler yatırımcı beklentilerini karşılamasa da genişlemeci politikanın en az Mart 2017'ye kadar süreceğinin sinyalini verdiler.

Hollanda'da Rabobank International kıdemli piyasa ekonomisti Elwin de Groot "Bu politikaların ayrışacağını artık kesinleştirdi. Ilımlı bir faiz artırım yolu dahi izlense Fed yine de sıkılaştırıcı AMB genişlemeci politika izliyor olacak. Bu durum da Almanya ve ABD'nin daha kısa vadeli tahvil getirileri arasındaki farkın daha da açılması için yeterli.