Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Hazine tahvilleri 2015 yılına iyi bir başlangıç yaptı.

Çin hisse senetlerinin tüm zamanların en kötü yeni yıl başlangıcını yapmasının ardından yatırımcıların görece güvenli liman arayışıyla hazine tahvillerine olan talep arttı. ABD 10 yıllık hazine tahvillerin faizleri, Pazartesi günü iki haftadan fazla sürenin en sert düşüşünü gerçekleştirdi.

Tahvil piyasasındaki hareketlilik, Çin hisse senedi piyasalarında altı ay önce gerçekleşen ve Fed'in faiz artırımı kararında zamanlama yönünden kararsızlığa sevkeden çöküşü hatırlattı. Çin'de hisse senedi işlemleri, CSI 300 Endeksi'ndeki kayıpların yüzde 7'yi aşması ardından Pazartesi günü durduruldu.

Kopenhag'da Danske Bank A/S baş analisti Allan von Mehren, “Çin hisse senetlerindeki sert düşüş ve zayıf PMI verisi genel anlamda risk algısına olumsuz yönde katkı yapıyor. Bu nedenle, görece güvenli varlıklara bir miktar kaçış ve tahvil faizlerinde düşüş görüyoruz. Bugünün başlıkları Çin ve Orta Doğu'daki gerilim oldu” dedi.

Bloomberg Bond Trader verilerine göre ABD 10 yıllık hazine tahvil faizleri, New York saatiyle 07:28'de 6 baz puan (0.06 yüzde puanı) düşerek, 17 Aralık'tan bu yana en sert düşüşünü gerçekleştirdi ve yüzde 2.21 seviyesine geriledi. Kasım 2025 vadeli yüzde 2.25 getirili tahvil ½ (1000 dolar nominal değer üzerinden 5 dolar) yükselerek 100 10/32 oldu.