Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Gelişmekte olan piyasa hisse senetleri gün içerisinde kazançlarını geri vererek ikinci gün üst üste düştü. Öte yandan Çin'de Pazartesi günü hisse senetlerinde yaşanan çöküş sonrası piyasaları dengeleme çabaları yatırımcı güvenini sağlayamayınca gelişmekte olan ülke para birimleri de zayıf seyretti.

MSCI Gelişmekte Olan Piyasalar Endeksi gün içerisinde yüzde 0.5 değer kazansa da, TSİ 12:54 itibariyle yüzde 0.3 değer kaybederek 765.52 puana düştü. TL ve Polonya zlotisi öncülüğünde gelişen piyasa para birimlerinden oluşan endeks üçüncü gün üst üste değer kaybetti. Çin'de CSI 300 Endeksi devlet destekli fonların müdahalesiyle yükseldi.

Çin'de Pazartesi gelen üretim verisinin ekonomide yavaşlamaya işaret etmesiyle küresel büyümeye ilişkin endişeler arttı. Kötü gelen veriyle, Çin hisse senetleri yıla tarihin en kötü başlangıcını yaparken Asya, ABD ve Avrupa'da da satışları beraberinde getirdi. Çin'de devlet destekli fonlar hisse senedi ve diğer menkul kıymetleri satın alımlarla desteklerken, Çin sermaye piyasası düzenleme kurulu da ana ortakların hisse satımlarına gelen yasağın bu hafta sona ermeyeceğini ve sürenin uzatılacağını açıkladı.

Blackfriars Asset Management'ta gelişmekte olan piyasa hisse senetleri bölümü başkanı Tony Hann, "Çin'de yetkili makamlar A tipi hisse senetleri piyasasını desteklemek için devreye girdi, ancak, bunun dışında, alım yapmaya değer bir neden göremiyorum. Piyasalar, dünün ardından gereğinden fazla satış yemiş gibi görünüyor, ancak yeni bir olumlu etken gözükmüyor" dedi.