Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

OPEC üyeleri İran ve Suudi Arabistan arasındaki diplomatik gerginliğin her yükselişi, pek çok zaman petrol fiyatlarında artış anlamına gelirdi.

Bu kez ise petrol fiyatlarındaki yükselişin sürdürülemeyişi, petrol piyasasının normal dışı davrandığını işaret ediyor. Brent petrol bu hafta yatay seyrederken küresel arz fazlası ve Çin'de görülen yavaş büyüme, petrol için önemli olan iki ülke arasındaki anlaşmazlığı gölgede bıraktı.

Singapur'da sektörel danışman şirket FGE kıdemli petrol analisti Tushar Tarun, “Petrol arzının az olduğu zamanlarda, piyasanın jeopolitik risklere daha fazla tepki verdiğini görmüştük. Şu anda ise arz fazlasıyla karşı karşıya olmamız nedeniyle petrol fiyatı sakin seyrediyor” dedi.

Suudi Arabistan'ın İran ile olan diplomatik ilişkilerini kısıtlaması ardından yatırımcıların rekor seviyedeki stoklara ve arz fazlasına odaklanmasıyla petrol vadeli kontratlardaki tepki sınırlı kaldı. Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Riyad'a destek vermesiyle birlikte, üretim kesintisine gidilmesini engelleyen OPEC üyeleri arasındaki gruplaşma daha da netleşti.