Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Küresel piyasalarda artan risk algısı dolara talebi artırırken, Dolar/TL 3.0143 ile son üç ayın zirvesini gördü. Daha sonra bir miktar gevşeyen kur, TSİ 11:25'te 3.0084 seviyesine geldi. Böylelikle TL dolar karşısında yüzde 0.8 değer kaybetti.

Yılbaşında Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan gerilim, Çin piyasalarındaki dalgalanmalar ve bugün de Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesi yaptığı haberi küresel piyasalarda tedirginliğe yol açtı.

ABD'de dün açıklanan ISM New York Endeksi'nin beklentileri aşması ve küresel risk iştahının azalması ile dolar endeksi son bir ayın en yüksek seviyesine çıkarken, doların özellikle gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında yüzde 1'in üzerinde değer kazandığı görüldü.

Dün gün içinde 2.9577 - 2,9920 aralığında hareket eden dolar/TL, bugün de yükseliş eğilimini sürdürerek 3.0143 ile üç ayın zirvesini gördü. Dolar/TL, şu dakikalarda 3.0100 seviyesinden alıcı bulurken, Euro/TL ise en yüksek 3.2367'yi gördükten sonra 3.2320'den işlem görüyor.

Analistler, Kuzey Kore yönetiminin hidrojen bombası denemesi nedeniyle bölge ülkeleri tarafından yapılacak açıklamalar ve denemenin bir krize dönüşüp dönüşmeyeceği ile ABD'deki yoğun veri takviminin takip edileceğini belirtiyor.

ABD'de bu akşam açıklanacak ABD Merkez Bankası (Fed) toplantı tutanaklarının da doların yönü üzerinde etkili olabileceğini ifade eden analistler, teknik olarak dolar/TL'nin 3.00'ün üzerinde kalması durumunda yükseliş isteğinin devam edebileceğini ve 3.07-3.08 seviyelerinin gündeme gelebileceğini kaydediyor.

gösterge 2 yıl vadeli tahvilin faizi yüzde 11.19'a çıkarken, 10 yıl vadeli  tahvilin getirisi yüzde 11.04 oldu.

Türkiye'nin 5 yıl vadeli CDS'leri dünkü seviyesi olan 273.6'dan bugün 282.2 sevyesine yükseldi.

HSBC Varlık Yönetimi'nden İbrahim Aksoy, Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Piyasa oyuncularının merkez Bankası'nın lirayı koruyamayacağını düşünmesinden dolayı, Türk Lirası gelişen piyasa paraları arasında en kötü performans gösterenler arasında yer alıyor," dedi ve "Piyasa, Merkez Bankası'nın son toplantısının ardından, sadeleştirme çerçevesinde, bankanın koridorun üst bandını aşağı çekmeyi amaçlıyor olabileceğini keşfetmiş görünüyor" şeklinde görüş bildirdi.