Advertisement
GÜNCEL / SİYASET ABONE OL

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, reform sürecinin devam ettiğini belirterek, "Şu an reformlarımızda fiili olarak maddelerin yüzde 25'ini, vaatlerin ise yüzde 30'unu gerçekleştirmiş durumdayız. Vaatlerimize yönelik yeni bir paketimizi de TBMM'ye sevk edeceğiz" dedi.

Elvan, Başbakanlık Merkez Bina'da Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki yönetim kurulu üyelerini kabul etti.

Türkiye'nin çok önemli bir süreçten geçtiğini, bu süreçte reformlara devam edeceklerini kaydeden Elvan, "Türkiye'de 2002-2007 dönemlerinde çok önemli reformlar gerçekleşti. Maalesef 2008'den itibaren bir taraftan Gezi olayları, bir taraftan 17-25 Aralık darbe süreçleri gibi Türkiye'nin içini karıştırmaya çalışan kesimlerin o dönemde hükümetimize karşı girişimleri reform sürecini bir miktar sekteye uğrattı. Biz reformlarımıza devam edeceğiz. Yeni dönemde takvimimizi ortaya koyduk. Bu reformlarımızın her birini teker teker gerçekleştireceğiz. Şu an itibarıyla reformlarımızda fiili olarak maddelerin yüzde 25'ini gerçekleştirmiş durumdayız. Vaatlerin ise yüzde 30'unu gerçekleştirmiş durumdayız. Vaatlerimize yönelik yeni bir paketimiz TBMM'ye sevk edilecek. Özellikle bakanlıklarımız takvim programına uyarak gece gündüz çalışıyorlar" diye konuştu.

İki hafta içerisinde Reformların Koordinasyonu ve İzleme Kurulunun dört kez bir araya geldiğini anlatan Elvan, şöyle devam etti:

"Bu toplantılarda özellikle reformların önceliklendirilmesi, hangi tasarıların hangi süreçte TBMM'ye aktarılması gerektiği hususuna karar verdik. Bunun dışında özellikle Avrupa Birliği (AB) için önem arz eden bazı düzenlemeler hayata geçireceğiz. TİM için AB'ye vizenin kaldırılması son derece önemli. AB ile yapılan görüşmeler neticesinde tarafların yapması gereken çalışmalar ortaya kondu. Bu çerçevede gerekli düzenlemeleri martın sonuna kadar hayata geçireceğiz.

Bunlar içerisinde ayrımcılıkla mücadele hususu, insan hakları kurumunun güçlendirilmesi, kolluk gözetiminin denetimi, uluslararası sözleşmelerimiz, siber suçlarla mücadele konusu ve kişisel verilerin korunması kanun tasarımız var. Bu tasarıyı TBMM'ye sevk ediyoruz. Umuyoruz ki muhalefet partileri bize gereken desteği verir ve süratle bu yasal düzenlemeleri hayata geçiririz. Ekim 2016 itibarıyla tamamıyla vizelerin kalkmış olduğu bir süreç olacağını düşünüyorum."

Elvan, ayrıca TİM'in çalışmalarını da takdir ettiklerini vurgulayarak, "2016, çok daha parlak bir yıl olacak. Özellikle yeni ülkelere, belki ihracatımızı yönlendirmemiz gerekecek. Bu noktada sizlerin gayretinizi sonuna kadar destekliyoruz" ifadelerini kullandı.

TİM Başkanı Büyükekşi ise hükümetle her konuda çalışmaya hazır olduklarını belirterek, bugüne kadarki destekleri için Elvan'a teşekkür etti.