Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(08:45'te güncellendi)

Çin hisse senetleri, üretici fiyatları verisinin ekonomik büyümenin yavaşlamakta olduğu endişelerini artırmasının ardından düştü ve geçen haftaki kayıplarını daha da genişleterek 4 ayın en düşük seviyesine yöneldi. Böylelikle, Çin hisse senetlerinde küresel piyasalarda sarsıntı yaratan kargaşa azalma işaretleri göstermemiş oldu.

Şanghay Bileşik Endeksi, finans ve enerji hisselerinin öncülüğünde, yüzde 5 düşerek, TSİ 08:45'te'de 3,050.72 puana indi. Hafta sonu açıklanan veriler, Çin'de üretici fiyatları endeksinin Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.9 düşerek, düşüşünü 46'ncı aya yayarak rekorunu ilerlettiğini gösterdi. Hong Kong'da işlem gören Çin hisse senetlerini gösteren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 2.9 gerilerken, Hang Seng Endeksi 2013'ten bu yana ilk kez 20,000 seviyesinin altına indi.

Hong Kong'da Sheb-nwan Hongyuan Group Co. satış işlemleri müdürü William Wong, "Kötümserlik baskın duygu," dedi ve "ÜFE verileri ekonominin gerilemekte olduğunu teyit ediyor. Piyasa koşulları, zayıf büyüme, dış piyasalardaki volatilite ve yuandaki değer kaybı baskısından dolayı zorlu olmaya devam edecek" şeklinde görüş bildirdi.

Bu yıl görülen aşırı fiyat hareketleri, iktidardaki Komünist Parti'nin 1990'dan bu yana en zayıf büyümesine hazırlanan ekonomiyi yönetebilme gücüne yönelik endişeleri artırıyor. Politika yapıcılar geçen hafta, bu yıl hisse senetlerinin değerinde 1 trilyon dolarlık erimeye neden olan satışların güçlenmesine neden olduğu söylenen devre kesme uygulamasını askıya aldı. Yuandaki değer kaybının sermaye çıkışlarını hızlandıracağı endişeleri de satışları güçlendirdi. Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz, Çin'in dehşet verici bir yabvaşlama ile karşı karşıya bulunmadığını ve geçen haftaki kargaşanın kötü dizayn edilmiş devre kesme mekanizmasından kaynaklandığını söyledi.

Çinli yetkililer piyasalara istikrar getirmek için müdahalelerini artırıyorlar. Offshore yuan, Çin Merlez Bankası'nın, geçen hafta piyasalarda görülen kargaşayı yatıştırmak için günlük referans kurunu Cuma günkü seviyesi yakınında belirlemesinin ardından erken saatlerdeki kayıplarını geri aldı. Konu hakkına bilgiye sahip kaynaklara göre, kamu fonları Cuma günü, piyasayı desteklemek için, finans ve endekste ağırlığa sahip diğer hisselerde odaklanarak, destek alımları yaptı.

(08:45'te güncellendi)