Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

(23:10'da güncellendi)

Avrupa hisse senetleri, bankaların öncülüğünde, düşüşünü üçüncü güne taşırken, ham petrol, İran'ın üretim ve ihracatını artırmaya hazırlanması ile birlikte 12 yılın en düşük seviyesine geriledi.

Stoxx Europe 600 Endeksi, varlık kalitelerinin karlarını olumsuz etkileyebileceği endişeleri ile banka hisselerinde görülen satışlarla birlikte 13 ayın en düşük seviyesine geriledi. Petrol, küresel arz fazlası ortamında, yaptırımların kaldırılmasının İran'ın petrol ihracatı için yolu açması ile birlikte Kasım 2003'ten bu yana en düşük seviyesine indi. Polonya tahvilleri, ülke kredi notunun ilk kez düşürülmesinin ardından değer kaybetti. Standard & Poor's 500 (S&P500) endeks vadeli kontratları, gösterge endeksin Cuma günü Ağustos ayından bu yana en düşük seviyesinden kapanmasının ardından geriledi. ABD piyasaları Pazartesi günü tatil nedeniyle kapalıydı.

Petroldeki düşüş ve Çin büyümesindeki yavaşlama 2016 yılının başında volatil işlemleri tetikledi ve bunun sonucu, Stoxx Europe 600 Endeksi Cuma günü Nisan ayında gördüğü rekor seviyeye göre yüzde 20'nin üzerinde bir kayıpla kapatarak ayı piyasası olarak tanımlanan duruma geldi. İran, petrol ihracatını kısıtlayan yaptırımların kaldırılmasının ardından günlük 500,000 varil petrol ihracına hazırlandığını kaydetti ve bu hareket muhtemelen, fiyatlarda bu yıl yüzde 20 kayba neden olan küresel arz fazlasının daha da kötüleşmesine neden olacak. Çin'de bugün açıklanan veri gayrımenkul piyasasında iyileşmeyi gösterdi ve dikkatler yarın açıklanacak olan dördüncüçeyrek büyüme verilerine çevrildi.

Eppstein, Almanya'da MPPM EK işlemler müdürü Guillermo Hernandez, "Volatilite endeksleri sakin suların oldukça uzağındaki seviyelerde," dedi ve "Halen riskten kaçınma modundayız, bu nedenle yukarı yönde 'V' şeklinde bir düzeltme beklemiyoruz. Ancak bu seviyeleri orta ve uzun vade için alım fırsatı olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

Stoxx Europe 600 Endeksi, bankacılık grubundaki yüzde 1.9'luk düşüşün etkisi ile yüzde 0.4 geriledi. Bnret petrolü, yüzde 4.4 kadr geriledikten sonra, kayıplarının bir kısmını geri aldı ve yüzde 1.1 düşüşle, New York saati ile 14:57'de varil başına 28.63 dolara indi.

MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi yüzde 0.8 düşüşle kaybını üçüncü güne taşıdı. Hong Kong'da işlem gören Çin hisselerini içeren Hang Seng China Enterprises Endeksi yüzde 1.2 gerileyerek dört yılın en düşük seviyesine indi. Şanghay Bileşik Endeksi, iyi çıkan konut verisi sonrası yüzde 0.4 yükseldi.

(23:10'da güncellendi)