Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Petrol fiyatlarının 12 yılın en düşük seviyesine inmesine ve bakırın 2009'dan bu yana en ucuz fiyatı görmesine yol açan emtia grubundaki erime henüz bitmemiş görünüyor. En azından, hedge fonları böyle düşünüyor.

Para yöneticileri, 18 ham maddede toplam net kısa pozisyon (düşüş beklentisi ile açılan pozisyon) sayısını son iki haftada ikiye katladı ve tarihinin en yüksek seviyesine çıkardı. Emtia grubundaki getirileri ölçen gösterge geçen hafta en az 25 yılın en düşük seviyesine indi. Metaller, tarım ürünleri ve enerji vadelileri, arz fazlası prtamında, küresel ekonomik büyümeye yönelik kötümserlikle birlikte, tümü birden, sert düşüşler yaşadı.

En büyük emtia alıcısı Çin'in piyasalarındaki kargaşa, tüketime ilişkin endişelerin artmasına yol açıyor. Güçlü dolar da, ham maddelerin alternatif yatırım olarak cazibesini azaltıyor. Goldman Sachs Group Inc., fiyatlarda süregelen bu düşüşün daha fazla arz kısıntısına yol açabileceği tahmininde bulunuyor, ancak fiyatların bu yılın sonlarına dek yükselmesini beklemiyor.

La Jolla, California merkezli Altegris Investments Inc.'nin portföy yöneticisi Lara Magnusen, "Piyasada korku var," dedi ve "İnsanlar yavaşlayan ekonomik büyümeden ve Çin'de olanlar ve bunun olası yayılma etkisinden dolayı çok endişeli" şeklinde görüş bildirdi.

Magnusen, güçlü dolar ve Fed'in faizleri daha da artırmayı düşünmesi ile birlikte, şimdilerde paranın koyulabileceği çok fazla yerin olduğunu söyledi ve "Emtiada kısa pozisyon oldukça iyi bir yer" şeklşinde konuştu.

ABD'de işlem göre 18 emtiada net kısa pozisyon sayısı, ABD Emtia Vadeli İşleklermer Komisyonu verilerine göre, 12 Ocak haftasında 202,534 vadeli ve opsiyon kontratına yükseldi. Bu resmi verilerin yayınlanmaya başladığından bu yana en yüksek seviye. Bu veri geçen hafta 164,203 seviyesindeydi.